Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Peto godišnje doba Branislava Makeša

U utorak, 28. aprila u 20 časova u Galeriji 212, Vlajkovićeva 25, otvara se samostalna izložba autora Branislava Makeša, pod nazivom "Peto godišnje doba". Radovi sa izložbe mogu se pogledati do 14. maja.

 


"Ako te život ne plaši uprkos tome što mu se diviš, ne bavi se umetnošću.

 

Pre više od trideset godina opisao sam svog zemljaka i prijatelja slikara Branislava Makeša kao umetnika koji je razumeo da su život i umetnost igra, jer sam tada, baš kao i sada, verovao da je Makeš razumeo smisao i suštinu umetnosti.


...Pred vama su dvadeset slika podeljene u četiri ciklusa, u četiri godišnja doba; proleće, leto, jesen i zima... Gledam kako proleće na Makeševim slikama pouzdano korača prema letu, vidim kako se zrelo leto u jarkim bojama uputilo prema jeseni, gledam kako se jesen pretvara u zimsko belilo...I pričinjava mi se, još, da se Makeš sklonio u Bešku, jer veruje da negde, na selu, postoji mogućnost da se pojavi peto godišnje doba, i strpljivo čeka da se čudo dogodi i da ga zapiše na platno...


Ne znam kako će drugi razumeti ovaj moj laički omaž Branislavu Makešu, ali verujem da on zna: njegov posao je da nam pokaže kakav je svet postojao pre nego što Bog, đavo ili vreme, pretvore ovu planetu u veliku mrtvu prirodu."

                                                                                                                                Brana Crnčević




Branislav Makeš  je rođen 4. Januara 1938. u Šapcu. Diplomirao na Akademiji za primenjene umetnosti u Beogradu  1962. u klasi profesora  Mih. S. Petrova, a 1964. završio postdiplomske studije kod istog profesora. Član ULUS-a od 1962.


 


Datum objavljivanja: 24.04.2009.