Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Peti park - borba za svakodnevicu

U okviru programa Umetnik kao publika, forum: publika o radovima vizuelne umetnosti, u sredu, 29. juna u 19 sati u KC Reks, Jevrejska 16, govoriće se o izložbi iz 2010. "Peti park - borba za svakodnevicu". Autori/ke: Branko Belaćević, Dubravka Sekulić, Jelena Stefanović, Marko Miletić, Srđan Prodanović

 


Tekst, dokumentaciju izložbe i pitanja o kojim ćemo razgovarati možete da skinete odavde::


[pdf, 730kb] http://razgovori.files.wordpress.com/2010/07/ukp-peti-park-borba-za-svakodnevicu.pdf

[Word, samo tekst, 76kb] http://razgovori.files.wordpress.com/2010/07/ukp_peti-park-borba-za-svakodnevicu.doc

 

 

U junu 2010.g. u Galeriji biblioteke Branko Miljković u Bulevaru Kralja Aleksandra u Beogradu realizovana je izložba grupe autora pod nazivom "Peti park -  borba za svakodnevicu". Fokus izložbe bila je borba građana i privatnog investitora kojom je izboreno da Peti park na Zvezdari ostane javna zelena površina i ne postane građevinska parcela sa još jednim u nizu komercijalno-poslovnih objekata.


Kroz dokumentarni, interpretativni i teorijski deo izložbe profesionalno heterogeno orijentisanih članova autorske grupe koja je radila izložbu, postavljena su pitanja koja su aktuelna i u širim okvirima.  Pitanja koja su se nametnula kao najbitnija su pitanje kolektiva kao bitnog faktora u stvaranju drugačijih političkih, ekonomskih i društvenih odnosa, kao i pitanje javnog prostora i prava na grad: osvrt na aktuelne događaje u okruženju i na lokalnom nivou ukazuje da se najveće borbe vode upravo oko javnog dobra i neoliberalnog pritiska za njegovu privatizaciju.


Iz teksta autora izložbe


 


Datum objavljivanja: 27.06.2011.