Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Petar Sibinović: U + 03BC

U utorak 14.novembra, 2017. u 19 sati u galeriji Stepenište u Centru za likovno obrazovanje, Šumatovačka 122, biće otvorena samostalna izložba Petra Sibinovića "U + 03BC".







Uljez ili daleki rođak


Rad Petra Sibinovića, nastaje u duhu nasleđa apstraktnog ekspresionizma. Postupak kojim kreira svoje skulpture sadrži elemente generičke umetnosti. Petar je više fokusiran na proces i energetski naboj koji transformiše u pojavne oblike – skulpture i crteže.



Boja i zapremina fizičkog tela su osobine koje koristi da svoj rad učini sagledivim u domenu  materijalne percepcije. Svaka sličnost sa predmetnim svetom ili asocijacija na određene objekte koje u stvarnosti identifikujemo kao poznate, kao što su biljke, mikroorganizmi viđeni pod  mikroskopom je kolateralna. Ona nije predmet umetnikovog istraživanja niti cilj njegovog rada.



U prostoru galerije njegova dela se ponašaju kao intrigirajući uljezi. To se posebno uočava u samom načinu postavke koji ne trpi klasičan tretman. U ovom smislu Petrovi trodimenzionalni radovi dotiču oblast virtuelne umetnosti na jedinstven način. U okruženju realnosti pod kojom podzuramevam enterijer izlagačkog ili drugog poznatog prostora, njegov rad se percipira kao glitch. Na ovaj način utiču na proširenje našeg uvida u stvarnost i poziv na pogled iza ogledala.



Ksenija Marinković, istoričarka umetnosti


Petar Sibinović je rođen je 25. maja 1986. godine u Valjevu. Završio srednju Školu za umetničke zanate u Šapcu, smer plastičar umetničkih predmeta. 2010.g. diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti, Beograd, smer vajarstvo, u klasi profesora Veljka Lalića. Trenutno na doktorskim studijama na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od 2015.g.član je ULUS-a.


 


Datum objavljivanja: 10.11.2017.