Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Petar Mošić: Zlatni presek

U galeriji X VITAMIN u ponedeljak 22. aprila u 20 časova biće otvorena izložba slika Petra Mošića pod nazivom „Zlatni presek“.


 


Izložba predstavlja radove koji su nadahnuti zlatom i njegovom simbolikom. Po rečima samog autora, izložba predstavlja presek stanja statusnih simbola kod mladiih ali otvara i raspravu o zlatnom preseku kao nekoj vrsti ljudskog ideala koji još od antičke Grčke važi za parametar savršenih odnosa i harmonija.   U grčkom predanju zlato ukazuje na sunce i svu njegovu simboliku: plodnost, bogatstvo, spoznaju, središte topline i ljubavi… Ali zlato je ambivalentna dragocenost. Dok je zlato‐boja sunčev simbol, zlato‐novac simbol je pokvarenosti i razvratnog nadraživanja želja. Zlato kao plemeniti metal je oduvek simbolisao moć, prestiž, plemenito poreklo, bogatstvo, oslikavao raskošan život careva i kraljeva i predstavljao veliki i nedostižan san „običnih ljudi“ koji su samo mogli da se dive njegovom sjaju i da maštaju o ceni i vrednosti koju ono ima.


Ne treba skrivati da se Petar Mošić služi žanrom portreta izvedenih u realističkom ključu kako bi pokazao nesumnjivu slikarsku veštinu, minucioznost i poznavanje tehnika ’starih majstora’, ali i da bi kreirao identitet svoje umetnosti i napravio otklon od onih produkcija koje ciljano, a često veoma proizvoljno,operišu čitavom lepezom lagodnijih postupaka – od apstraktnog i ekspresionističkog do fotografskog. Shodno takvoj strategiji portret, naročito juvenilni portret, postaje autorov brend, napomenuo je Slavko Timotijević autor teksta u katalogu izložbe.


Petar Mošić rođen je 1981. godine u Beogradu. Završio je doktorske umetničke studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Radovi Petra Mošića nalaze se u brojnim privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu, ali krase i nekoliko javnih beogradskih zgrada u vidu murala. Učestvovao je na deset samostalnih i preko pedeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i u međunarodnim projektima i rezidencijama, kao što je Glo’Art u Belgiji (2016, 2017, 2018.). Od 2016. god. je član saveta Galerije Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Višestruko je nagrađivan za svoj rad. Živi i stvara u Beogradu


 



Datum objavljivanja: 14.04.2019.