Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Petar Lubarda - heroika vizije

Izlozbom Petar Lubarda - Heroika vizije u Narodnom muzeju u Čačku, biće predstavljen deo projekta Muzej u pokretu Muzeja savremene umetnosti iz Beograda.

 


Cilj ovog projekta "Muzej u pokretu", je da za vreme rekonstrukcije zgrade Muzeja tokom 2008. i 2009. godine, predstavi gradovima u Srbiji svoje bogate umetnicke fondove.


Izložbom su obuhvaćena reprezentativna dela iz zbirki slikarstva Muzeja savremene umetnosti. Na primerima i zbirki Muzeja može se pratiti razvoj Lubardinog likovnog jezika od ranog perioda sticanja prvih ozbiljnijih iskustava o savremenoj umetnosti tokom prvog boravka u Parizu 1926-1932. potom perioda kada dolazi do jasnije stilske opredeljenosti izmedju 1934-1941, pa preko kratkotrajnog razdoblja socrealizma od 1945-1950. do zenitnog perioda izmedju 1951. i 1956., kada nastaju njegova najznačajnija dela, i konačno do vremena kada se monumentalnost i heroika predhodnog perioda povlači pred mnoštvom potpuno novih, disparatnih motiva. Petar Lubarda je svakako jedna od najznačajnijih domaćih umetničkih figura dvadesetog veka koji je u prelomnom trenutku ranih 50-tih godina raskinuo kako sa akademskim, tako i sa provincijalnim pogledom na svet i inagurisao jednu novu kulturu slikrstva koja se može smatrati apoteozom visokog modernizma. 


Izložbu je do sada videla publika u Užicu (Gradska galerija) i Vrnjačkoj Banji (Zamak kulture), a nakon Čačka, planirano je gostovanje izložbe u Šapcu (Narodni muzej), dok će tokom 2009. biti predstavljena zaječarskoj i valjevskoj publici.


Autor koncepcije izložbe je Svetlana Jovanović, viši kustos MSU, a samu izložbu će otvoriti Branislava Anđelković Dimitrijević, direktor Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.




Izložba će biti otvorena do 25.10.2008.


Portfolio Muzej savremene umetnosti Beograd


 


Datum objavljivanja: 03.10.2008.