Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Petar Lubarda

U Narodnom muzeju u Leskovcu će večeras, u 19 časova, svečano biti otvorena izložba slika Petra Lubarde, jednog od najznačajnijih slikara 20. veka. Leskovačka publika će tokom trajanja izložbe biti u prilici da se upozna sa dvadeset i tri slike ovog autora.


 


Među izloženim radovima posebno se izdvajaju Predeo iz Ulcinja, Gruda, Rijeka Crnojevića, Zaklano jagnje, od kojih svaka ponaosob predstavlja deo ključa za razumevanje slikarstva prve polovine 20. veka. Koliki je značaj Lubardinog opusa svedoči i činjenica da je on jedan od retkih umetnika čija su dela sa štafelaja prelazila u muzejski fond.


Izložba ove nevelike, ali znalački profilisane muzejske kolekcije oslikava evoluciju stila, omiljene motive, puteve kojima se Lubarda kretao i mesta na kojima je boravio. Iskonski osećajući prirodu, a spajajući emocije i poštovanje zakona slike, uradio je svoja najbolja dela koja su nagrađivana na najuglednijim međunarodnim likovnim smotrama. Radoznalo istražujući mogućnosti slikarstva i pretačući sopstveni doživljaj vaseljene i ljudskog bivstvovanja u uzvišenost stvaranja  u nasleđe nam je ostavio antologijska dela naše i svetske umetnosti.


Izložbu slika Petra Lubarde u Narodnom muzeju u Leskovcu će otvoriti Nebojša Bradić, ministar kulture u Vladi Republike Srbije.


Autor izložbe je muzejski savetnik Ljubica Miljković, kustos Zbirke jugoslovenskog slikarstva XX  Narodnog muzeja u Beogradu.


 



Datum objavljivanja: 29.08.2008.