Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Petar Lubarda

Zainteresovane posetioce će kroz izložbu Lubarda 1907 - 2007 Između slike prirode i prirode slike, voditi autor izlozbe Petar Ćukovic. Izložba će biti otvorena do 26. aprila.

 


Izložba „Lubarda 1907-2007. Između slike prirode i prirode slike" organizuje se u povodu obeležavanja stogodišnjice rođenja jednog od naših ključnih modernih umetnika i čini je 178 radova iz svih faza njegovog stvaralastva. Najveći deo eksponata dolazi iz dve najveće kolekcije – Narodnog muzeja Crne Gore i Muzeja savremene umetnosti – dok su takođe zastupljena dela iz Narodnog muzeja, Galerije Matice Srpske, Spomen zbirke Pavle Beljanski, AD Sintelon Holding, Vlade i MIP-a Republike Srbije, Muzeja i galerija Podgorice, kao i drugih javnih i privatnih kolekcija. Izlozba se sastoji iz 11 tematskih celina koje opisuju specifične ikonografske i formalne topose Lubardine umetnosti: Mora, Samoća, Zjap, Plod, Krik, Čvor, Zid, Sev, Logor, Zločin, Epilog.



Posle retrospektiva održanih u Muzeju savremene umetnosti 1967. i u Galeriji SANU 1969. ovo je prva velika reprezentativna Izlozba Petra Lubarde u Beogradu čiji je povod istovremeno i prilika za novo i kritičko čitanje njegovog opusa koji je po svim svojim karakteristikama simptomatičan i paradigmatičan za jugoslovensku umetnost 20. veka. Reč je o umetniku koji je u istorijski prelomnom trenutku ranih 50-ih raskinuo kako sa akademskim, tako i sa provincijalnim pogledima na svet i inaugurisao jednu novu kulturu slikarstva koja se može smatrati apoteozom visokog modernizma. Poruka izložbe je da Lubardu ne treba gledati kao neku ustoličenu nacionalnu umetničku vrednost, vec i kao model kompleksnog odnosa umetnika prema tradiciji, umetnika prema društvu, a pre svega umetnika prema umetnosti.


 


Datum objavljivanja: 27.03.2008.