Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Petar Hranuelli: Skulpture od kamena

Petar Hranueli, "Skulpture od kamena" samostalna izložba u Galeriji `73 Požeška 83 a, Beograd. Otvaranje je u četvrtak, 14, januara u 19h. Izlođba traje do 21, januara, 2021. godine.

 



Izložbu skulptura od kamena hrvatskog umetnika Petra Hranualija čini postavka od dvadestet i tri skulpture koje su nastajale u periodu od 2017. godine do danas, pa će samim tim ovakav predložen koncept predstavljati svojevrsnu retrospektivu i osvrt na nekoliko ciklusa, tema i motiva kojima se autor bavio u prethodnim godinama. Skulpture kojima se predstavlja su realizovane u kamenu , za koji je autor neraskidivo vezan već svojim poreklom. Kao umetnik i skulptor Hranueli se formirao na ostrvu Brač, a specifičan odnos koji od detinjstva ima sa bračkim kamenom, ali i bogato skulptorsko nasleđe tog podneblja, na neki način su ga determinisali kao stvaraoca. Birajući da stvara u kamenu koji nalazi u svojoj neposrednoj blizini kao autentičnom i ćutljivom svedoku istorije, autor kao da želi da pokaže da Venera može biti i zagrebačka i sićevačka i prilepska i lička, a da nešto mekano i nežno leži u gotovo svakom kamenu i zarobljeno čeka da se pokaže.




Većina radova koji će biti prikazani u Galeriji `73 nastali su u selu Tamnjanica, na jugoistoku Srbije. Poznat po tome da vezu sa podnebljem ostvaruje kroz odabir kamena, po prvi put Hranuelli je radio u kamenu iz Sićevačke klisure. Osim kamena iz Sićeva, veliki broj radova je realizovan u čuvenom mermeru iz Prilepa u kojem se Petar već godinama majstorski vešto izražava, kako u malim, tako i u monumentalnim formatima.

Petar Hranueli rođen je u Supetru (27. decembra 1975), a do 1994. živeo je u Postirama na ostrvu Braču. Izlaže od 1994. godine na 55 samostalnih i 107 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, među kojima izdvajamo: Nagradu za otkup Venera u medu, Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, Zagreb (2007), 1. nagrada žirija za XXVI izložbu malog formata, Šabac (2017, 2020), 1. nagrada za skulpturu, IV Međunarodni bijenale aktova „Marko Krstov Gregorić, Petrovac, Crna Gora (2018) ... O njegovom umetničkom delu pisali su istaknuti likovni kritičari: Zvonko Maković, Slavko Timotijević, Iva Korbler, Tonko Maroević, Ive Šimat Banov, Draženka Jalšić Ernečić, Nikola Albaneže, Olivera Vukotić, Stanko Špoljarić, Davorin Vujičić, Romana Tekić, Sonja Petrović Jagić, Vesna Bunčić, ... Mnoga njegova dela nalaze se u stalnoj postavci muzeja, galerija, privatnih kolekcija u zemlji i inostranstvu (Hrvatska , Slovenija, Nemačka, Holandija, Italija, Austrija, Srbija, Turska, Engleska, Crna Gora, Španija, Kalifornija, Čile, Švajcarska).



Datum objavljivanja: 11.01.2021.