Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Petar Gajić: Hrono igračke

Otvaranje izložbe radova doktorskog umetničkog projekta, pod nazivom "Hrono Igračke", autora Petra Gajića, koje će se održati u Galeriji FLU u petak, 14. jula 2017. godine, u 20h.


 


HRONO IGRAČKE

Postavka prostornih slika i instalacija "Hrono igračke" u galeriji Fakulteta likovnih umetnosti osmišljena je tokom doktorskih umetničkih studija gde sam pokušao da artikulišem introspektivni stav o svakodnevnici, slobodnoj igri i modalitetima likovnog oblikovanja. Kao fenomenološka pojava igra je prisutna u dečjem, povremeno u svetu odraslih i umetničkom izrazu i u mojoj poetici predstavlja protivtežu u odnosu na banalne i komercijalne sadržaje što je inherentno igrački kao potrošnoj robi. Narativ u galerijskom prostoru zamišljen je odgovor na stvarnost gde publika učestvuje u procesu igre, poput okretanja čigre na podnoj instalaciji, pomeranju klatna čime se stvara ugodan osećaj kod posmatrača, aktivnostima sa minijaturnim rekvizitima – igračkama koje pozivaju publiku na druženje i radost, slobodnom slaganju i pomeranju drvenih komada u okviru rada koji su postavljeni na zidu i podu galerije, aluziji na puštanje brodića i papirnih zmajeva i druge oblike igre. Radovi su grupisani u posebne jedinice kao da su ogledalo prošlosti i označavaju osvrt na period bezbrižnog detinjstva.


Petar Gajić (1965. Šabac) Ljubitelj igre i kreativnih igračaka. Likovni umetnik i profesor u Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače u Šapcu, oblast likovna i vizuelna kultura. Studirao Filozofski fakultet, grupa za Istoriju umetnosti, 1985 - 1987. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti, slikarski odsek 1991. i magistrirao na istom fakultetu 1996. godine, klasa profesora Slavoljuba Čvorovića. Fakultativno pohađao grafiku, od 1991- 1995. godine, klasa profesora Mila Grozdanića. Na doktorskom studijskom programu od 2013. godine, klasa vanrednog profesora Milivoja Pavlovića. Član ULUS-a od 1991.  Izlagao na deset samostalnih izložbi u Srbiji, Crnoj Gori i Norveškoj i učestvovao na više zajedničkih izložbi od 1990. godine. Dobitnik sledećih nagrada:


1990. prva nagrada za mozaik, iz fonda FLU, Beograd

1992. nagrada za crtež, Dom omladine, Šabac

1992. druga nagrada za crtež, Narodni muzej, Šabac

1994. treća nagrada za ekslibris, „Dom kulture“, Augustov, Poljska

1994. nagrada za grafiku, Narodni muzej, Šabac

1994. otkupna nagrada Ministarstva kulture i informisanja, Grafički kolektiv, Beograd

2001. prva nagrada za crtež, Kulturni centar, Šabac

2001. treća nagrada za grafiku, Kulturni centar, Kovin

2001. nagrada za instalaciju, Šabački ekološki pokret, Šabac

2009. druga nagrada za sliku, Narodni muzej, Šabac

2009. specijalno priznanje za ekslibris, Ekslibris društvo Vojvodine, Novi Sad


 



 


Datum objavljivanja: 13.07.2017.