Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Pet priča

Foaje Kulturnog centra Pančeva Vojvode Živojina Mišića 4, Pančevo audio-vizuelna izložbua PET PRIČA Miliseknd od 20. septembra do 3. oktobra 2021.
Otvaranje: 20. septembra, u 19.00

 



 



Izložba je interaktivne prirode, tako da će posetioci biti direktno povezani s radom. Pet priča koje su promenile autora kao umetnika i njegov pogled na svet, prikazane su kroz pet nesvakidašnjih instrumenata koji će dati audio i vizuelni feedback posetiocu, gde posetilac postaje jedno s radom.



 



U okviru izložbe „Pet priča” predstaviću koncepte koji su promenili mene kao umetnika, mene kao osobu i moj pogled na zemlju u kojoj sam odrastao. Osećam dužnost da ove priče – odnosno svoje istine – kažem u nadi da će vas one podstaći da postavljate pitanja, razmišljate kritično i ukoliko imate strast za kojom žudite, ali ste u nedoumici, da je pratite svim srcem.



U okviru galerije zapazićete objekte napravljene od ogledala. U vezi sa svakim objektom, piramidom, postoji jedna priča. Svaka priča je obeležena brojem. Svaka sledeća u nizu je rezultat prethodne. Sve zajedno čine jednu celinu. Želim da, dok slušate priču, vidite sebe. Želim da čujete priču sami, bez drugih uticaja. Gledajte sebe u oči. Vi ste deo priče.



 



Autor koji stvara pod umetničkim pseudonimom Miliseknd rođen je 1998. godine. Njegovi prvi eksperimentalni video-radovi imali su uspeha na filmskim konkursima širom Srbije. To mu je pomoglo da bude primećen i pozvan u srednju školu u Kaliforniji, gde je maturirao. Nastavio je na Santa Monika Koledžu, smer filmska produkcija. Od avgusta 2019. godine, od kada javno objavljuje radove pod imenom Miliseknd, njegovi video-radovi su postali viralni na društvenim mrežama. Njegov audio-vizuelni rad Roksen Eg Čelendž trenutno broji više od 23 miliona pregleda. Muzika i komponovanje melodija pomoću netradicionalnih metoda poput kombinovanja zvukova koji nastaju od trenja prilikom brisanja različitih materijala, lupanja rukama ili rekvizitima o predmete, jeste prepoznatljiv aspekt umetnikovog rada. Njegov audio-vizuelni film Tejst (2019) izabran je kao deo oficijalne selekcije Dama, najvećeg filmskog festivala u Nevadi, kao i semifinalni film na Los Angeles CineFestu. Radovi i intervjui su mu objavljeni na umetničkim i muzičkim sajtovima, u internet i štampanim publikacijama širom sveta, od čuvenog New York Timesa do srpskog Blica. Među njegovim najvećim inspiracijama mogu se izdvojiti Lady Gaga, Marina Abramović i bend Daft Punk, zbog kojih je odlučio da nosi masku. Projekti na koje se trenutno fokusira su produkcija pop, trap i edm muzike i pričanje priča. Živi i stvara aktivno u Los Anđelesu.



 



Ivana Markez Filipović

urednica programa vizuelnih umetnosti

kustos - istoričar umetnosti

Galerija savremene umetnosti Pančeva


 



Datum objavljivanja: 20.09.2021.