Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Perspektiva rukopisnih ostavština

Kulturni centar Beograda, Knez Mihailova 6, Galerija Artget,Trg Republike 5/I,
program: "Književno nasleđe: šta sa njim?". Utorak, 9. jun u12. časova - tribina: "Kakva je perspektiva rukopisnih ostavština?"

 


Kulturni centar Beograda realizovao je do sada tri festivala posvećena piscima iz perioda modernizma i avangarde: Rastku Petroviću, Stanislavu Vinaveru i Momčilu Nastasijeviću. U sva tri slučaja bili smo suočeni sa činjenicom da je izvorna građa (rukopisi, dokumenti, predmeti...) vezana za ove pisce teško dostupna ili sasvim nedostupna javnosti. Razlozi za to su mnogobrojni, a ostavština ovih pisaca samo je primer u malom za stanje u kojem se nalazi ova vrsta kulturne baštine koja još uvek nije pokrivena adekvatnom sistemskom zaštitom.


Trenutno se mnogi rukopisi od velike važnosti za istoriju srpske književnosti nalaze u privatnim vlasništvima.


Ovom tribinom stoga apelujemo na javnost, a pogotovo na nadležne institucije vlasti, ukazivanjem na činjenicu da je književno nasleđe sastavni deo kulturne baštine, a nikako lična odgovornost potomaka i naslednika pisaca čije se delo smatra kanonskim vrednostima srpske kulture.


Zahvaljujući gospođi Jasmini Petrović i njenoj porodici sačuvan je jedan deo rukopisa Momčila Nastasijevića.  Kulturni centar Beograda je, zahvaljujući njoj, zajedno sa Narodnom bibliotekom Srbije, partnerskom institucijom Festivala, digitalizovao neke od rukopisa kao i dragoceno kritičko izdanje Sabranih dela, u redakcija Novice Petkovića: www.digital.nb.rs/collection/kn-nastasijevic.


Na tribinu smo pozvali predstavnike većine institucija koje čuvaju rukopisnu književnu građu u Beogradu i Novom Sadu, predstavnike državne i gradske uprave, kao i medije.


Verujemo  da ovo i slična nerešena pitanja neće dobiti svoj uspešan ishod ukoliko ih ne budemo stalno i stručno aktualizovali.


 


Na tribinu su pozvani predstavnici sledećih institucija:


Narodna biblioteka Srbije, Beograd


Biblioteka Matice srpske, Novi Sad


Biblioteka Srpske patrijaršije


SANU, Odeljenje rukopisa, Beograd


Narodni muzej, Beograd (Vukov i Dositejev muzej i Muzej Nadežde i Rastka

Petrovića)


Biblioteka grada Beograda


Andrićeva zadužbina, Beograd


Vukova zadužbina, Beograd


Zadužbina Miloša Crnjanskog, Beograd


Kuća legata, Beograd


Arhiv Srbije, Beograd


Sekretarijat za kulturu Skupštine grada Beograda


Ministarstvo kulture Srbije


 


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 08.06.2009.