Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Personality & Look of the Bloom

U četvrtak, 7. maja u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja, Pariska 16, otvara se samostalna izložba autorke Aleksandre Rakonjac, pod nazivom, "Personality & Look of the Bloom". Izložba traje do 23. maja.

 


PERSONALITY & LOOK OF THE BLOOM


Ovi cvetni drvorezi su zapisi mog susretanja sa godišnjim dobima i boravka na određenim mestima kroz različitost cvetnih portreta.

Oni se ponavljaju sa ponavljanjem sezone.

Istovremeno, želim da obratim pažnju na istovetnost, raznovrsnost, posebnost i mnoštvo koje se ponavlja u svakom životnom pojavljivanju na Zemlji  kroz lepotu koju poseduje svaki oblik ali koja je na cvetu čoveku bliska i čitljiva.

Drvorezi su ručno otiskivani što podvlači bliskost sa materijalom; zahteva posvećenost, vreme i poštovanje zanatskog procesa izrade koji se sve češće (u modernom svetu) udaljava od umetnika ustupajući mesto brzini i instant rešenjima i izolujući stvaraoca od dela.

Nije isto zamisliti i izvesti. Postupnost u materijalizaciji spaja duh i telo, vraća opšte-napuštajuće procese i ritmiku života.

Vreme potrebno za udah i izdah odredjeno životom ne možemo da izmenimo dok smo prisutni na Zemlji. Sama prisutnost uvlači duh i to jedinstvo čini celovitost bića.

Tako, jedinstvo umetničke ideje i dela imitira nastanak sveta (Zemlje), opredmećenost ideje pretvara se u sliku života obuhvatajući ideju i delo u jednom.

Posebnost  - različitost - privlači na posmatranje.

Istovetnost povezuje bliskošću.

Lepota mami.

Svest trenutka uzdiže, vuče dalje…

                                                              

   Autor Aleksandra Rakonjac


 


Datum objavljivanja: 30.04.2009.