Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Performans - Dekonstrukcija mita o predsedniku Republike Srbije

Performans - Dekonstrukcija mita o predsedniku Republike Srbije - Živko Grozdanić, petak, 23. jun, 2017. u 20h. GERA MUSEUM, Železnička 138, Veliko Središte.

 



 


​…Svojevremeno je bilo rasprostranjeno mišljenje da je mit proizvod primitivne čovekove svesti i da kao takav predstavlja predlogički momenat filozofske i naučne svesti. Smatralo se da je mit iznad sfere razuma, i da predstavlja manifestaciju primitivnog mentaliteta, i da je karakterističan za primitivna i tradicionalna društva čiji se kulturni sadržaji ne mogu manifestovati u modernim civilizovanim društvima. Teorijski pogledi koji mit vežu za arhaična društva, ne uspevaju da ga dovedu u odnos društvenom determiniranošću, socijalnom i političkom funkcijom i ulogom. Mit predstavlja i sastavni deo, kao i pratioca ljudske istorije, jer njemu su podložne ne samo primitivne ljudske zajednice, nego i savremene, kao i njihovi revolucionarni i reakcioni politički pokreti…

 

Srbijansko društvo kao da je uspelo patentirati hibridnu mašineriju za generisanje mita koja ima funkciju da oblikuje-vrednuje samo jednu sliku sveta koja se sastoji u potrebi usklađivanja individualnih, ličnih, isključivo subjektivnih htenja sa idealnim društvima. Mit se kod Srba proizvodi od gore, obrnuto od drugih civilizacija, ne iz naroda, njega proizvode političke elite. Zbog toga je “mit” osnovna alatka, način vladanja, bitan sastojak srbijanskog društva koji nikada nije doveden do kraja, “mit” se stalno usavršava, uvek je lažan i u zabludi od ostalog dela sveta.

... Moja lična tehnika DEKONSTRUISANJA MITA O PREDSEDNIKU REPUBLIKE SRBIJE, zasniva se na procedurama koje sam izveo iz iskustva primarnog i analitičkog slikarstva, a zasnivalo se na preispitivanju vlastite prirode umetnosti u kojoj slikarska podloga, format ili namaz boje nisu imali nameru reprezentovati ništa što je izvan njih samih, već su afirmisali samo sebe. Ja sam tada postao “tabula rasa” koja je jezikom analitičara ispitvala mogućnosti primarnog umetničkog procesa, čime sam nereferencijalnim i autorefleksivnim sredstvima postigao indentifikaciju sa tautološkim procesima rada.

 

Živko Grozdanić je i danas “tabula rasa”, a podloga za moj performans je događaj INAUGURISANJA PREDSENIKA REPUBLIKE SRBIJE, koji će se dogoditi 23. juna 2017. godine. Slika tog događaja sada je shvaćena kao osnovni materijal performansa.



Datum izvođenja performansa u GERAMUSEUMU, 23. jun 2017. namerno je izabran.



”IZVOLITE PRISUSTVOVATI”


 


 



Datum objavljivanja: 20.06.2017.