Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Peđa Milosavljević

U četvrtak 19. juna 2008. godine, sa početkom u 20.h, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće svečano otvorena izložba Peđa Milosavljević - Mitologije, realizovana u saradnji sa Prodajnom galerijom "Beograd".


 


U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog ustanovljen je običaj da se rođenje njenog darodavca Pavla Beljanskog (Veliko Gradište, 19.06.1892 – Beograd, 14.07.1965), obeleži otvaranjem neke značajne izložbe. Ove godine reč je o izložbi Peđa Milosavljević-Mitologije, kojom će biti obeležena i stogodišnjica rođenja jednog od najznačajnijih slikara 20. veka.



Zahvaljujući saradnji Spomen-zbirke i Prodajne galerije "Beograd", našoj publici poznatije kao Galerija na Kosančićevom vencu, izložba će nakon Beograda biti premijerno predstavljena i u Novom Sadu. Tom prilikom biće prikazana 32 kolaža, ulja i akvarela Peđe Milosavljevića iz Galerije SANU, Muzeja grada Beograda, Skupštine Republike Srbije, iz privatnih kolekcija, kao i nezaobilazne slike iz zbirke Pavla Beljanskog koje nisu izlagane u Beogradu, a uklapaju se u konepciju prikaza mitoloških tema. Autor beogradske postavke i kataloga je istoričar umetnosti Zdravko Vučinić, a kustos izložbe u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog je istoričarka umetnosti Milica Orlović-Čobanov. Postavkom dominiraju motivi starih primorskih gradova - Bara, Dubrovnika, Mostara, kao i kolaži iz ciklusa Zopir (1968-78), nastali prilikom ilustrovanja istoimene dramske legende, objavljene u izdanju Nolit-a 1966. godine. Ovim ciklusom Peđa ostaje usamljen u svom načinu rada: tehnikom kolaža, fantazmagoričnim, lirično pročišćenim kompozicijama nastaje njegov prepoznatljiv umetnički opus.



Pored autorskih radova, bio-bibliografski deo postavke u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće potkrepljen raznovrsnim dokumantarnim materijalom, tako da će publika osim raritetnih kataloga izložbi Peđe Milosavljevića moći da pogleda veliki broj fotografija i njegovu bogatu prepisku. Kako se pored slikarstva ovaj umetnik bavio likovnom kritikom i esejistikom, objavio je knjige "Između trube i tišine" i "Beograd grad na moru", zatim tri dramska teksta "Mare serenitatis" , "Zopir" i "Samuilo", koje će takođe biti izložene kao deo dokumentarnog segmenta postavke.



 Izložba će biti otvorena u četvrtak, 19. juna, a trajaće do 27. jula 2008. godine.



Ulaz je slobodan.


 



Datum objavljivanja: 26.05.2008.