Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Peđa Milosavljević

Filmsko veče posvećeno Peđi Milosavljeviću kojim će Spomen zbirka Pavla Beljanskog obeležiti 100. godina od rođenja umetnika, održaće se u četvrtak, 3. aprila u 19h.

 


Dokumentarni film "Peđa Milosavljević" reditelja Gojka Škarića, za koji je scenario proredila vrsni poznavalac nacionalne istorije umetnosti dr Irina Subotić, polusatnim sadržajnim prikazom publici će predstaviti život i stvaralaštvo jednog od naših najznačajnijih slikara.Mada je veoma rado dobio prve umetničke pouke 8 jedan od učitelja mu je bio Jovan Bijelić ), Peđa Milosavljević (Lužice, 4. februar 1908 – Beograd, 25. januar 1987) tek nakon okončanja studija prava i rada u našim diplomatskim poslanstvima u Parizu, Londonu i Madridu, formira svoj autentični izraz. Iz tog perioda datira i poznanstvo sa Pavlom Beljanskim, o čemu svedoči i njihova prepiska koja se čuva u Spomen-zbirci. Prvi put Peđa Milosavljević izlaže na Drugoj jesenjoj izložbi beogradskih umetnika, zatim na narednim Jesenjim i Prolećnim salonima i sa umetničkim grupama "Oblik", "Dvanaestorica" i "Šestorica".


U inostranstvu se, pored zajedničkih nastupa sa Društvom jugoslovenskih umetnika te na venecijanskom Bijenalu, predstavlja i samostalno: u Londonu, Parizu, Briselu itd. Piše prikaze izložbi, eseje iz teorije vizuelnih umetnosti, putopise i drame. Radovi iz najplodnijeg perioda Peđinog stvaralaštva, od kojih je čak 7 reprezentativnih ulja zastupljeno u postavci Spomen-zbirke (1937 – 1956), plene svojom monumentalnošću, gustom pastoznošću i lirskim senzibilitetom izraženim pre svega kroz specifično prigušenu paletu sivih i zelenih, hladnih tonova. Nekoliko tematskih celina, poput melanholičnih ciklusa pariskih ili dubrovačkih veduta, fantazmagoričnih, simboličnih ili pročišćenih poetskih kompozicija, karakterišu njegov prepoznatljiv umetnički opus, bilo da je reč o ulju, akvarelu, crtežu ili kolažu.


Polučasovni dokumentarni film o Peđi Milosavljeviću, rađen je u produkciji Televizije Beograd 1986. godine.


 


Datum objavljivanja: 27.03.2008.