Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Pečuj - Tragovi, otisci

Ovaj multimedijalni projekat, autorke Mirjane Marinšek Nikolić, posvećen Pečuju – evropskoj prestonici kulture 2010, počiva na prikazu paralelizama i simbolike u odabranim književnim i umetničkim delima stvaralaca, koji su ponikli, živeli i stvarali na ovim prostorima.

 


Ovaj multimedijalni projekat, autorke Mirjane Marinšek Nikolić, posvećen  Pečuju – evropskoj prestonici kulture 2010, počiva na prikazu paralelizama i simbolike u odabranim književnim i umetničkim delima stvaralaca, koji su ponikli, živeli i stvarali na ovim prostorima: Miroslava Krleže, Mikloša Vamoša, Franca Lista, Andrije Pregera, Viktora Vazarelija i Petra Dobrovića.


Kulturni identitet je danas najčešće u vezi sa kulturnim pluralizmom, kulturnom integracijom i decentralizacijom Evrope, kao celine. Književne i umetničke relacije na krhkim granicama regije Baranje, su u kontekstu istorijskih i kulturoloških veza ovog područja.


Osnovna motivacija za realizaciju ovog projekta proistekla je iz uvida da je u vremenu u kojem živimo najznačajnije susretanje kultura u kontekstualnoj ravni na kojoj se posmatra urbano-kulturni fenomen grada Pečuja - kulturne prestonice Evrope 2010.




učesnici su:

 

Dobrila Stojnić, dramska umetnica, Mirjana Marinšek Nikolić, književnica i umetnica, Sanja Sajfert, istoričarka umetnosti,  i Miroslav Nikolić, multimedijalna podrška.


Mesto održavanja: Galerija Kuće Vojnovića (Inđija)  - Petak 28. novembar 2008. u 19.00 časova


 


 


Datum objavljivanja: 26.11.2008.