Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Pečat, trag, vreme Aleksandra Brankovića

U četvrtak, 9. aprila u 19 sati u Galeriji FLU, Knez Mihailova 56, otvara se magistarska izložba crteža autora Aleksandra Brankovića, pod nazivom "Pečat, trag, vreme".

 


"...Trag je znak koji ostaje posle nečega uopšte .


Trag je realnost koja prevazilazi fikcije i privid sveta u kome je dat .


Trag je umetnik,umetnost je traganje.


U svojoj najširoj pojavnosti umetnost je traganje za misaonim preobražajem koje nije nikada jednostavno i jednodimenzionalno, a koje je uvek  neodvojivo povezano sa osobenostima svoga vremena .


Trag je ovde, u mom radu,  paradigma moje ideje i njegova predstava je jednostavna i ogoljena zbog vremena i okruženja u kome je dat , pa je zato i sveden na prepoznatljivu  predstavu koja uz sav intelektualni napor ne može da proizvede vizuelni estetski doživljaj.


Ali u svom meta-svetu u svojoj simbolici ( jer ispod znaka traga leži simbolika ) on nosi tu estetsku dimenziju .


Umetnik je danas uslovljen postmodernističkim načinom života  i prinuđen da se bavi konkretnim stvarima i da preuzima elemente iz takve stvarnosti i predmete iz okruženja i kroz njih izvrši pobunu protiv nametnutih shvatanja , deluje kroz to najpristupačnije sredstvo opštenja kroz tu svedenu predstavu, jer i onaj koji je potencijalni konzumator njegovog dela iliti primalac je uslovljen / naučen da prima jednostavne predstave pa  jedino na taj način on može da mu plasira svoju ideju . Zato je moj cilj stvaranje te narocite realnosti , stvaranje vizije koja bi bila značajna i drugima označavajući trag kao svedočanstvo jednog postojanja, trajanja , traganja za smislom , odgovorima , sadržajem , značenjem , doživljajem .


Paradoksalnom upotrebom takvog znaka, pokušavam da razbijem kompaktnu sferu prividnosti odnosno uvučem posmatrače u simboliku koja se nalazi ispod prikazanog /predstavljenog znaka u njegovo značenje..."


Aleksandar Branković je Fakultet likovnih umetnosti upisao 1999. godine. Prve dve godine završio je  u klasi profesora Dimitrija Pecića, a ostale tri u klasi profesora Gordana Nikolića. Diplomirao je 2004.godine i upisao postdiplimske studije na odseku crtež kod profesora Gordana Nikolića. Izlagao na grupnim izložbama crteža malog formata u Domu omladine 2001/02/03 .


Samostalne izložbe


Galerija  '' Zadužbina Ilija M. Kolarac '' 2007. godine .


Galerija Centra za kulturu Majdanpeka 2008 godine.


Likovne kolonije Dečje selo , Poganovski manastir i Stara moravica


 


Datum objavljivanja: 09.04.2009.