Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Pazi umetnost*: Priča o jednom vremenu - Ćira

Galerija Podroom, Trg republike 5/-1, 15 - 31. decembar 2016. godine. Izložba, "Pazi umetnost*: Priča o jednom vremenu - Ćira".


 


Malobrojni su posetioci galerija Kulturnog centra Beograda koji ne znaju ko je Ćira. NJegov lik i delo svakako su doprineli živopisnosti identiteta same institucije. Poseban odnos koji je izdradio sa čitavim generacijama umetnika koji su izlagali u Likovnoj galeriji od sedamdesetih godina prošlog veka pa do danas, uticao je i na kompleksnost njegove ličnosti ali i buđenje posebnog interesovanja prema  umetnosti.


Prve izložbe koje je Slaboljub Ćirić postavio krajem šezdesetih bile su izložbe Petra Lubarde i Voje Dimitrijevića iz Sarajeva. Od tada, zahvaljujući stalnom prisustvu umetnika ali i autora iz drugih oblasti, dobrom položaju galerije i velikoj frekvenciji posetilaca, Ćira je postao ravnopravni učesnik dugih razgovora koji su se sedamdesetih i osamdesetih vodili u zadimljenoj galeriji između umetnika, kustosa, pisaca, reditelja, urednika i sl. tokom kojih bi, prema njegovim rečima, „Olga Jevrić i ja na primer popušili za kratko vreme po dve pakle cigareta“. Vremenom je i sam počeo da crta, slika i izlaže, a često su nastajali i „radovi u četiri ruke“, takozvani umetnički dijalozi realizovani u saradnji sa drugim umetnicima i umetnicama. Balans koji je proizilazio iz dve različite ruke, poteza, rukopisa svedočio je o jednoj vrsti „bratstva“ koje je nastajalo kao rezultat bezuslovne ljubavi prema umetnosti, umetnicima i samom zaposlenju. (ovaj skromni opus bio je prikazan na izložbi u Likovnoj galeriji 1996. godine).

 

Ukratko, pazio je na umetnike i umetnost koji oni stvaraju.

 

U pokušaju da sačuva uspomenu na deo jednog vremena, postao je i kolekcionar umetničkih predmeta: slika, skulptura, keramike, crteža, grafika, fotografija, knjiga i kataloga sa posvetom, koji će biti predstavljeni na izložbi. S obzirom da instituciju pre svega čine ljudi koji u njoj rade, ova izložba se organizuje u čast skoro pola veka radnog odnosa jednog galeriste ali i u susret obeležavanju šezdesetogodišnjice Kulturnog centra Beograda.

 

*hvala Predragu Peđi Neškoviću na predlogu za naziv ove izložbe

 

Program uz izložbu:

galerista je prisutan svaki dan od 12 do 20 sati u galeriji Podroom


 


 



Datum objavljivanja: 14.12.2016.