Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Zora Petrović

Izložba Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Zora Petrović , Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, (16. oktobar – 1. decembar).


 


U četvrtak 14. novembra, od 17 časova, u okviru pratećeg programa izložbe Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Zora Petrović, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog za najmlađe posetioce organizuje dečiju likovnu radionicu pod nazivom Nacrtajte prijatelja.

Edukativno druženje osmišljeno je s namerom da kroz razonodu i igru deca saznaju više o ličnosti Pavla Beljanskog, o njegovom prijateljstvu s slikarkom Zorom Petrović i drugim umetnicima, kao i o Spomen-zbirci Pavla Beljanskog. Program je namenjen deci uzrasta od 6 do 12 godina koja će u okruženju izložbe, crtajući jedni druge, oponašati nastajanje portreta Pavla Beljanskog sa neke od slika Zore Petrović. Koordinatori radionice su Milica Orlović Čobanov i Julijana Stojsavljević.





Vođenje kroz izložbu Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Zora Petrović



U četvrtak 28. novembra od 19 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće održano vođenje kroz izložbu Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Zora Petrović. Publika će moći da upotpuni saznanje o prijateljstvu slikarke i kolekcionara, dugo više od dve decenije.

    Tokom poslednje nedelje trajanja izložbe ulaz za učenike osnovnih i srednjih škola, studente i penzionere je slobodan.

Četvrti nastavak serijala Pavle Beljanski – prijatelj umetnika predstavlja slikarku Zoru Petrović i njeno prijateljstvo sa Beljanskim. Poznato je da se Pavle Beljanski povremeno obraćao pouzdanoj prijateljici pri izboru radova za kolekciju, ali i da je u isto vreme pratio njen rad, izdvajao neke od najuspelijih slika za svoju zbirku i pružao joj podstrek pri nastajanju posleratnog opusa. Izložba prikazuje najznačajnije segmente njihovog druženja, date kroz tri tematske celine. Postavku čini 24 rada, od toga 11 iz fondova Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, nastalih u širem vremenskom periodu, zaključno sa poznim ostvarenjima koja se vezuju za Kosovski ciklus koji su zajedno osmislili. Svojevrsna retrospektiva upotpunjena raznovrsnom arhivskom građom, realizovana je uz pomoć brojnih institucija kulture, privatnih kolekcionara, pojedinaca i naslednika Pavla Beljanskog. Autor izložbe i teksta u katalogu je Julijana Stojsavljević, kustos Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.


 



Datum objavljivanja: 08.11.2013.