Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Pavle Beljanski - prijatelj umetnika: Kosta Hakman

U četvrtak, 1. decembra u 19 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će biti otvorena izložba Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Kosta Hakman.


 


Nastavak višegodišnjeg projekta Pavle Beljanski – prijatelj umetnika ove godine posvećen je Kosti Hakmanu. O prijateljstvu i mecenatstvu Pavla Beljanskog prema umetnicima čija je dela sakupljao, kao i njegovom bliskom odnosu sa Kostom Hakmanom, svedoče dokumenti iz arhive Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.


Konstantin Kosta Hakman (1889–1961), slikar i profesor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu, jedan je od najznačajnijih umetnika međuratnog perioda. Posle studija u Pragu i Beču, slikarske afinitete otkriva na studijama u Krakovu (1921–1924), a odlazak u Pariz (1926–1929) za Hakmana znači ostvarenje životnog sna. Prihvativši modernistička načela umetnosti, postaje član "Oblika" i "Dvanaestorice" i jedan od osnivača "Kola jugoslovenskih umetnika". Redovan je učesnik prolećnih i jesenjih izložbi u Umetničkom paviljonu, a 1937. godine prisutan je na Izložbi jugoslovenske umetnosti u Rimu kao i na Svetskoj izložbi u Parizu, gde dobija zlatnu medalju.


Projekat Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Kosta Hakman ralizovan je uz pomoć Milice Hakman, ćerke slikara, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Milice Savatić Gojgić. Na izložbi će biti predstavljeno šesnaest dela iz Hakmanovog pariskog opusa, od kojih su četiri iz kolekcije Pavla Beljanskog: Predgrađe (1928), Ribe (1928), U ateljeu (1936) i Prozor (1936).



Tokom trajanja izložbe u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog (1–22. decembar) organizovana su i prateća dešavanja, u vidu filmske projekcije i tumačenja postavke. Autorka izložbe je Jasmina Jakšić, kustos Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. 


 



Datum objavljivanja: 28.11.2011.