Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Pavle Beljanski i Ivo Andrić: Diplomate i darodavci

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, u četvrtak, 13. juna 2019. godine u 20h biće otvorena izložba Pavle Beljanski i Ivo Andrić: diplomate i darodavci, nastala kao rezultat saradnje sa Muzejem grada Beograda u okviru kojeg se nalazi Spomen-muzej Ive Andrića.

 


Autorke izložbe:

MA Gordana Gajić, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Tatjana Korićanac, Muzej Grada Beograda


 


Ovim projektom, Spomen-zbirka obeležava 100 godina od početka diplomatske karijere Pavla Beljanskog u Stokholmu 1919. godine.


Izložbom se ističe pripadnost istom kulturnom miljeu ličnosti Pavla Beljanskog i Ive Andrića na osnovu kontakata i poznanstava sa umetnicima, kao i sadržaja njihovih likovnih zbirki. Izlaganjem vrhunskih umetničkih dela, fotografija, diplomatskih uniformi Pavla Beljanskog i Ive Andrića kao i raznovrsne dokumentarne građe iz dva muzeja, postavka ima za cilj da se predstave estetski afiniteti i profesionalne karijere kolekcionara Beljanskog i nobelovca Andrića, reprezenata nacionalne kulture i diplomatije. Iložba obuhvata izbor dela iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i dela iz umetničke zbirke Ive Andrića istih autora: Ignjata Joba, Koste Hakmana, Stojana Aralice, Milenka Šerbana, Lize Križanić, Leposave Pavlović, Predraga Milosavljevića, Sretena Stojanovića i Zuke DŽumhura. Takođe, u postavku će biti inkorporirani panoi sa izložbe Muzeja grada Beograda Ivo Andrić: pisac i/ili diplomata. Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine. Medijski pokrovitelji: RTV Vojvodine, Color Media Communications, Radio Beseda. Izložbu prati bogat program u vidu predavanja, projekcija i kreativnih radionica za najmlađe.


 


Datum objavljivanja: 10.06.2019.