Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Pavle Beljanski

U četvrtak 19. juna 2008. godine, sa početkom u 20.00 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće svečano otvorena izložba Peđa Milosavljević "Mitologije", realizovana u saradnji sa Prodajnom galerijom "Beograd".

 


U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog ustanovljen je običaj da se rođenje njenog darodavca Pavla Beljanskog (Veliko Gradište, 19. 07. 1892Beograd, 14. 07. 1965), obeleži otvaranjem neke značajne izložbe. Ove godine reč je o izložbi kojom proslavljamo stogodišnjicu rođenja ovog značajnog umetnika. Umetnik, erudita, predratni diplomata, kritičar i esejista, Peđa Milosavljević (1908–1987) je jedan od najcenjenijih slikara druge polovine 20. veka.


Zahvaljujući saradnji sa najstarijom i prvom Prodajnom galerijom "Beograd", našoj publici poznatijoj kao Galerija na Kosančićevom vencu, izložba će biti premijerno predstavljena u Novom Sadu. Ovom izložbom biće prikazan manje poznat deo njegovog stvaralaštva, koji se odnosi na mitološke teme. Autor izložbe i studijskog kataloga, istoričar umetnosti i kustos Zdravko Vučinić, načinio je tematsku selekciju slika, akvarela i kolaža, jednog od najznačajnijih slikara, koji je elemente mitologije uneo u svoju likovnu poetiku od 1949. godine i njom se bavio do kraja života.


Postavku izložbe čine dela iz Srpske Akademije nauka i umetnosti, Muzeja grada Beograda, Skupštine Republike Srbije, ali i nezaobilazna dela iz Spomen-zbirke koja se uklapaju u koncepciju prikaza mitoloških tema. Postavkom dominiraju motivi starih gradova - Bara, Dubrovnika, Mostara, kao i kolaži iz ciklusa Zopir (1968-78), za koje je umetnik inspiraciju našao kod Herodota i koji je legendu o Zopiru doneo sa svog putovanja u Mesopotamiju.


Ciklus od 15 kolaža zvanično je bio izložen samo jednom, a zatim ga je Milosavljević poklonio Akademiji SANU kao njen član. Ovim ciklusom Peđa ostaje usamljen u svom načinu rada: tehnikom kolaža, u fantazmagoričnim, lirično pročišćenim kompozicijama, nastaje njegov prepoznatljiv umetnički opus.  Pored autorskih radova, bio-bibliografski deo postavke u Spomen-zbirci biće potkrepljen raznovrsnim dokumantarnim materijalom, tako da će publika osim raritetnih kataloga izložbi Peđe Milosavljevića moći da pogleda veliki broj fotografija i njegovu bogatu prepisku.



Pored slikarstva ovaj umetnik bavio se i likovnom kritikom, esejistikom, objavio je knjige "Između trube i tišine" i "Beograd grad na moru", zatim tri dramska teksta "Mare serenitatis" , "Zopir" i "Samuilo", koje će takođe biti izložene u okviru dokumentarnog segmenta postavke. Kustos izložbe u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog je istoričarka umetnost Milica Orlović - Čobanov. Izložbu će otvoriti Dragan Velikić u četvrtak, 19. juna sa početkom u 20 časova. Ulaz je slobodan.


 



Datum objavljivanja: 30.07.2008.