Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Pavle Beljanski

Predstavljanje Spomen-zbirke Pavla Beljanskog iz Novog Sada, održaće se u Biblioteci grada Beograda u petak 06. juna 2008. godine sa početkom u 19 časova, u čitaonici Odeljenja umetnosti.


 


Zahvaljujući ovoj sadržajnoj i slikovitoj prezentaciji na kojoj će govoriti dr Јasna Jovanov, istoričarka umetnosti, profesor novosadskog Univerziteta i upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, beogradska publika će biti u prilici da se detaljnije upozna sa jednom od najcelovitijih kolekcija nacionalne moderne umetnosti u Srbiji.



Tom prilikom, posebna pažnja biće posvećena harizmatskoj ličnosti Pavla Beljanskog (19.06.1892 − 14.07.1965), pravnika i diplomate vrunskog renomea, a pre svega pasioniranog ljubitelja umetnosti, posmatranoj kroz prizmu jedinstvenog primera kolekcionarstva kod nas. Takođe, biće predstavljen bogat istorijat Spomen-zbirke od njenog osnivanja do danas, koji će dr Jasna Jovanov publici približiti "virtuelnim" vođenjem, kao i pričom o najznačajnijim dešavanjima koja se svake godine održavaju i daju specifičan identitet ovom muzeju.



Spomen-zbirka Pavla Beljanskog nosi naziv po svome darodavcu, koji je srpskom narodu zaveštao svoju bogatu zbirku umetničkih predmeta. Po vrednosti više nego jedinstvena, ova kolekcija prezentuje remek-dela nastala od prve do sedme decenije dvadesetog veka, koja su stvarali najznačajniji autori sa prostora nekadašnje Jugoslavije: Nadežda Petrović, Sava Šumanović, Jovan Bijelić, Petar Lubarda, Milan Konjović, Ivan Tabaković, Ignjat Job, Milo Milunović, Zora Petrović, Ljubica Sokić i dr. Kada se Pavle Beljanski orijentisao na sakupljanje radova ovih tada uglavnom neafirmisanih autora, pokazao je sposobnost da prepozna kvalitet izabravši umetnička dela čija će vrednost biti potvrđena u najznačajnijim studijama o srpskoj umetnosti prve polovine dvadesetog veka.



Spomen-zbirka Pavla Beljanskog podjednako stručno vodi računa o svakom segmentu delatnosti, kao i o svom pozicioniranju na međunarodnoj kulturnoj sceni, što poslednjih godina potvrđuju i brojne dobijene nagrade. Na ovaj način se dosledno i kontinuirano ističe značaj kako originalnih umetničkih dela i njihovih slavnih autora, tako i uloga osnivača kolekcije i velikog ljubitelja umetnosti, Pavla Beljanskog.


 



Datum objavljivanja: 05.06.2008.