Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Pavle Beljanski

Noć muzeja, koja se ove godine organizuje u 49 evropskih zemalja, održaće se drugi put u Novom Sadu, u noći između subote 17. i nedelje 18. maja, od 18h, pa sve do 2.h posle ponoći. Za tu specijalnu priliku, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog je pripremila ekskluzivnu izložbu Buđenje emocija: fotografije Stefana Lupina.

 


Retrospektivnom izložbom fotografija Stefana Lupina u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, novosadskoj publici će biti premijerno predstavljen izbor iz opusa ovog svetski priznatog umetnika. Postavka će obuhvatiti dve tematske celine. Prva je nastala kao produkt Lupinovog humanitarnog rada, a posvećena je mališanima obolelim od leukemije, kao i deci sa Daunovim sindromom. Fotografija se u ovom slučaju pokazala kao pravo oruđe za skretanje pažnje javnosti na specifičnost problema najmlađih članova našeg društva sa posebnim zahtevima, te kao podsticaj u realizaciji ideja o načinima njihovog uključenja u svakodnevni život. Druga celina obrađuje klasične teme savremene fotografije, takođe veoma svojstvene ovom autoru: istraživanja ljudske figure, portreta i akta.



Stefan Lupino je postao poznat široj javnosti objavljujući fotografije u njujorškom časopisu Night Life, nakon čega su usledile stranice prestižnih svetskih listova: Photo, Zoom, Vogue, L`Uomo Vogue, Europeo, Playboy, itd. Njegove brojne izložbe i nastupe videla je publika u SAD, Australiji, Japanu, kao i u mnogim evropskim centrima poput Pariza, Londona ili Beograda. Izložba Stefana Lupina u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog omogućiće da vrhunski domet i bogat opus ovog svetski priznatog umetnika i istaknutog majstora savremene fotografije, čiji radovi odišu ekspresivnom snagom i modernim izrazom, doživi i novosadska publika do 13. juna.   Podsećamo da je svojim prethodnim projektom, izložbom fotografija Noć pariskih muzeja: Thierry Nectoux, realizovanim povodom Noći muzeja 07, ova galerija izazvala veliko interesovanje publike. To je ujedno i jedan od razloga što je sedma umetnost zaštitni znak Spomen-zbirke i u Noći muzeja 2008.    

Zainteresovani posetioci karte mogu kupiti od 7. maja u prodavnicama IPS - a u Zmaj Jovinoj ulici i u Bazaru, a u toku večeri i na ulazima svih 30 lokacija Noći muzeja u gradu, po ceni od 200 dinara. Jedna kupljena karta važiće za sva dešavanja, a slobodan ulaz biće omogućen deci mlađoj od 10 godina u pratnji roditelja, novosađanima starijim od 70 godina, članovima ICOM-a i članovima AICA-e.



Radno vreme Spomen-zbirke Pavla Beljanskog će povodom Noći muzeja u subotu 17. maja biti od 18 - 02 časa. U nedelju 18. maja, kolekcija će za publiku biti dostupna od 12 - 18 sati. 



Datum objavljivanja: 15.05.2008.