Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Pat Andrea u Galeriji Haos

Galerija Haos organizuje, zajedno sa Francuskim kulturnim centrom u Beogradu, samostalnu izložbu najnovijih crteža uglednog francuskog slikara i akademika – Pat Andrea, profesora sa Beaux-Arts-a. Izložbu otvara, u utorak, 16. juna u 20 sati naš i francuski akademik Vladimir Veličković.

 


Pat Andrea je rođen 1942 u Hagu, Holandija. Po završetku studija na Kraljevskoj Akademiji likovnih umetnosti u svom rodnom gradu, pa sve do 1976. radi i uglavnom izlaže u Nizozemskoj. Godine 1976, jedan poziv za izložbu u Parizu i dugo putovanje i boravak u Argentini presudno menjaju njegov život i njegovu umetnost. Likovni su ga kritičari često smeštali na pola puta između  Bacona i Balthusa i nazivali ga "majstorom prevrata" ili "psihičkim impresionistom". Naizmenice radi u Hagu, Buenos Airesu i Parizu, gde 1998. postaje profesor na Nacionalnoj školi likovnih umetnosti. Od 1966. izlaže svoje radove na više od od 80 samostalnih izložbi širom sveta (Amsterdam, Barselona, Brisel, Buenos Aires, Čikago, Los Anđeles, Madrid, Milano, Lion, Lisabon, Njujork, Pariz), na još više kolektivnih izložbi i 6 retrospektivnih (poslednja u Atini 2001).

Godine 2002. izabran je za dopisnog člana Akademije likovnih umetnosti Francuskog instituta, a 2005, povodom 25 godina svog rada, izlaže u MACUF-u, u Korunji, u Španiji. Od 2003. do 2006. radi na 50 slika velikog formata za ediciju Luis Karol "Alisa u zemlji čuda" i "Kroz ogledalo" (izdavač Diane de Selliers). Knjiga izlazi u septembru 2006, a originalna umetnička dela kreću na "svetsku turneju" po Francuskoj, Grčkoj, Holandiji, Španiji, Argentini i drugim zemljama.

Radovi Pat Andrea se nalaze u brojnim muzejima i javnim kolekcijama od kojih izdvajamo: Muzej moderne umetnosti - Njujork, Centar Žorž Pompidu – Pariz, Nacionalni muzej likovnih umetnosti - Buenos Aires, Muzej Stedelijk – Amsterdam, Muzej moderne umetnosti – Beograd, Muzej Frissiras, Atina.

Tekst za katalog pod naslovom "Pat Andreina odiseja" /Novi crteži,  sačinila je grčka istoričarka umetnosti Christina Sotiropoulou koja, između ostaloga, kaže:... "Zaista je svet Pat Andrea potpuno različit od našeg. To je svet gde se sve neprekidno menja i sve je sagrađeno na protivurečnosti. Gledalac je stalno podeljen između stvarnosti i snova, u univerzumu gde se konvencionalna pravila stalno proveravaju ili, uopšte, prestaju da postoje. Ljudska je figura izobličena, a klasična pravila postaju suvišna i zastarela. Nema više ozbiljnosti, likovi lete, a merila su potpuno potisnuta ili jednostavno, u istom planu postavljena jedna uz drugo..."


Ovaj likovni stvaralac je vezan svojim delom za Hag, Buenos Aires i Pariz, u koji je došao 1976. i u kome je, nakon dugog boravka u Argentini, od 1998. godine profesor na Ecole Nationalle de Beaux-Arts.

Likovna kritika ga svrstava na poziciju između Bejkona i Baltusa, nazivajući ga  "psihičkim impresionistom". Izlagao je svoja dela po celom svetu i imao šest velikih retrospektiva od kojih je poslednja bila u Atini 2001. Njegovi radovi se nalaze u brojnim muzejima i javnim kolekcijama širom sveta ( MOMA – New York, Centar Georges Pompidou – Paris, Stedelijk Museum – Amsterdam, MSU – Beograd, itd). Po prvi put dolazi u našu zemlju na predlog prof. Vlade Veličkovića i izlagaće crteže srednjih formata.


 


Datum objavljivanja: 11.06.2009.