Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Past Perfect / Present Imperfect

"Past Perfect je glagol koji označava specifičnu vrstu prošlog vremena u engleskom jeziku i to u prevodu na srpski može da znači i Prošlost Savršena. Naziv serije slika Past Perfect / Present Imperfect bukvalno znači Savršena prošlost / Nesavršena sadašnjost."

 


"Svesna sam da je prošlost na određeni način fabrikovana i glorifikovana. Sadašnjost nikad nije dovoljno dobra, sve dok ne postane prošlost, kada se sa nostalgijom sećamo "davnih, lepih dana". Vreme je relativno, interpretacija istog takođe. Ovom serijom slika nastojim da pokažem prošlost i sadašnjst u simbiozi.



Svaka slika ima prednji i zadnji plan u fizičkom smislu (za razliku od isključivo vizuelnog). Prednji plan je delimično odvojen od zadnjeg. Površina slike sugeriše sadašnjost, dok je sve ono što je ispod površine simbol prošlosti. U tradicionalnom slikarstvu slike najčešće imaju više slojeva koji su sakriveni poslednjim, za koji umetnik odredi da je "finalni". Sve ono što je ispod ostaje sakriveno za posmatrača. Upravo ovde sam našla paralelu između slojeva na slici i fenomena prošlosti i sadašnjosti. Kada umetnik završi sliku nanoseći poslednji sloj, on istovremeno sakriva proces i prošlost slike. Smatram da je proces nastanka slike podjednako važan kao i finale, te zbog toga otvaranjem površine prezentujem sve unutrašnje radove i incidente koji su se dogodili u produkciji slike kao objekta.

 

Face lifting needed

Self maintenance crucial

Escape surface

Embrace guts



Površnost nastojim da prevaziđem. Proces je vazan, on postaje istorija. Na kraju procesa jedino je vidljiva površina, poslednji sloj, odnosno sadašnjost. Svi unutrašnji radovi ostaju prošlost. Nastojim da suočim prednji plan i pozadinu, kao i prošlost i sadašnjost. Prošlost je blistava, sadašnjost musava. Prošlost je iza, sadašnjost je ovde. Rađa se paradoks koji me intrigira. Sloj slike koji je iza, biva delimično pomeren ispred i na ovaj način otkrivam "nevidljivi" deo slike. Ovim gestom takođe postavljam pitanje rasporeda dešavanja - šta je napred, a šta nazad, šta je prošlost, a šta sadašnjost, ima li razlike i gde je granica između ove dve realnosti.

Procesom koji praktikujem u slikarstvu nastojim da istovremeno sukobim i pomirim prošlost i sadašnjost, vidljivo i nevidljivo, iza i ispred, spolja i unutra, zatvoreno i otvoreno, skriveno i eksponirano, ružno i lepo, i time, na savremen način, klasičnom idejom, ostvarim ekvilibrijum."



Dušanka Komnenić


 


Datum objavljivanja: 04.06.2008.