Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Pasaž Fest

Pasaž fest je nastao 2022. godine saradnjom javne institucije kulture Sterijinog pozorja i nezavisnih aktera kulturne scene – Multimedijalnog centra Led Art, ReAktora i Grafičke Mreže.


 


U festivalski program su uključeni i ugostiteljski objekti, drugi privredni subjekti i akteri iz pasaža Zmaj Jovina 22.


Osnovni motiv nastanka festivala je potreba za revitalizacijom javnih prostora, a u ovom slučaju pasaža u kome se nalaze kulturno udruženje Multimedijlani centar Led Art i javna ustanova kulture Sterijino pozorje.

Kako vremenom uočavamo sistematično zapuštanje i disfunkcionalnost javnih prostora, ideja nam je da ovim  festivalom koji uključuje vizuelnu, pozorišnu, muzičku, književnu, kao i multimedijalnu umetnost prikažemo kako jedan javni prostor (u ovom slučaju pasaž broj 22) može da se adaptira i transformiše kroz specifične umetničke forme. Ostvarujući saradnju sa drugim akterima iz kulture i kreirajući nove sadržaje i produkcije, uspostavljamo nove modele prezentovanja festivalskog programa.




Na ovaj način, umrežavanjem organizacija na području Novog Sada i šire, uspostavljajući institucionalnu i vaninstitucionalnu saradnju, težimo da ostvarimo zajedničke ciljeve i doprinesemo unapređenju kulturne politike grada. Festival smo započeli u „našem dvorištu“ sa idejom da ga u narednim godinama proširimo na ostale pasaže, ali i druge javne prostore.




Vizuelni program će činiti oslikavanje murala, kreiranje festivalske instalacije, kao i izložbe na više lokacija u okviru pasaža. Muzički program će ove godine biti eksperimentalnog karaktera, spajajući naizgled nespojivo i kombinujući različite muzičke žanrove, dok će druge izvođačke umetnosti - predstava i performans biti adaptirani u baštama ugostiteljskih objekata koji se nalaze u pasažu.




Pored ovih programa, ove godine organizujemo i seriju tribina, kao i promociju publikacija, a obzirom da je ovogodišnji slogan festivala OTVOREN ZA SVE, jedan deo festivalskog sadržaja smo posvetili i inkluzivnim umetničkim formatima.




Ideja ovogodišnjeg izdanja Pasaž Fest-a je da ne postoje jasno uočljive programske celine, već da se festivalu pristupi eksperimentalno, sa željom da se kroz improvizaciju i uz pomoć publike dođe do novih formi.

Želja organizatora je da se u realizaciju festivala uključi što je više umetnika/ca i aktera/ki sa ciljem umrežavanja i premišljanja javnog prostora, novih oblika prezentovanja umetničkih sadržaja i podsticanja urbane regeneracije kulturnog nasleđa.




Pasaž Fest se ove godine održava od 31. avgusta do 2. septembra, u Zmaj Jovinoj ulici, u pasažu broj 22.


 



Datum objavljivanja: 28.08.2023.