Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Panonski podvodni pejzaž

Na izložbi pod nazivom "Panonski podvodni pejzaž" umetnica Branka Tintor predstavlja petnaest radova nastalih u periodu 2007/2008, rađenih u tehnici ulje na platnu. Ponedeljak, 1. decembar u 19. časova Galerija '73, Požeška 83a.

 


Na slikama preovlađuju motivi Panonskog mora, zemljani tonovi, apstrahovani pejzaži, reljefi podvodnog tla, bića koja su danas fosili na koje su se kao na hridi neme nasukali brežuljci Slankamena.


Izvod iz predgovora:

"Ako su najljepše boje skrivene u vodi a dušina misao u mašti, onda slutimo da usnulost slika praživota izranja potonulom Panonijom kako bi razbokorila plodnost u ravnici iz koje ce oživjeti budući svijetovi. Kakav neuporediv ambijent, imati golemo more iznad glave, a dalekom površinom iz strašnih ponora ukrovljavati ono što će kasnije neko nazvati nebesa! Kakva li iskušenja, osvjetliti tajnu podvodnog tren ranije nego što će cijelo jedno more iščeznuti da bi nebo ugledalo dana a ovaj život zaorao ravnicom. Ponori kao izvor svih boja, tu, povrh naših snova, dar je rijetkog. A samo tren no što je odbrodilo rađanjem Dunava kao jedne od četiri Rajske rijeke, zaronilo se u nevidljivo kao u današnju poslednju tajnu koja tad bješe prapočetak života. Svi mi danas vidljivi, bojama koje stvaraju i skrivaju Panonsko more, ljekovito spiramo taloge obnevidjelosti naših".

Božidar Đondović

Izložba će biti otvorena do 11. decembra 2008. godine




Radno vreme Galerije '73  10 do 20 časova

                     subotom od: 10 do 15 časova


 


 


Datum objavljivanja: 29.11.2008.