Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Palazzo Italia

Italijanski Institut za kulturu poziva na svečano otvaranje izložbe umetnika, Gvida Vedovata i Dobrosava Milojevića, u četvrtak, 17. jula u 20h. Palazzo Italia,
Kneza Miloša 56. Izložba traje do 29. avgusta, a otvaranju će prisustvovati srpski ministar kulture Nebojša Bradić.

 


Gvido Vedovato je rođen 1961. godine u Vićenci, na severoistoku Italije. Samouk je, slika i vaja već od ’70-tih godina, u početku iz razonode, a kasnije i iz profesionalnih razloga. Njegova prva izložba održana je 1986. Danas su njegovi radovi izloženi u Italiji i mnogim drugim zemljama u Evropi, Sjedinjenim Državama i Kanadi. Njegovo slikarstvo se oslanja na prikaze iz svakodnevnog života, na ljude i životinje iz planinskog područja gde je proveo dugi niz godina. Uglavnom se radi o velikim uljima na platnu naslikanim izrazito ličnim i originalnim stilom koji je nemoguće pripisati nekoj školi ili postojećem stilu u naivnom slikarstvu. Njegove skulpture su primitivnog  oblika, urađene u drvetu ili terakoti, u sirovim ili bojenim materijalima, sa karakteristikama koje su prisutne u narodnoj i tradicionalnoj skulpturi severoistočnih Alpa. Njegovi radovi su bili izloženi i prikazani u kolekcijama iz raznih zemalja, medju kojima su: Italija, Španija, Francuska, Švajcarska, Belgija, Grčka, Slovenija, Srbija, Švedska, Slovačka Republika, Rusija, Češka Republika, Poljska, Danska, Mađarska, Ukrajina, Kanada, Sjedinjene Američke Države, Izrael.



Dobrosav Milojević je rođen 1948. godine u selu Donje Štrplje kod Jagodine. Samouk, slikarstvom se bavi od 1970. godine. Inspiraciju za svoja dela pronalazi u svakodnevnom životu sela, šarenim pašnjacima i zelenim brežuljcima, običnim ljudima i životinjama. Jednom rečju, svemu onome što ga okružuje u njegovom rodnom selu. Vešto iskombinovane boje, sa mnoštvom sitnih i majstorski uklopljenih detalja, daju harmoniju njegovim slikama, a život sela prikazuju na jedan iznad svega idiličan način. Njegov rad je priznat i cenjen kako u zemlji, tako i van granica.

Značajne izložbe: Svetozarevo, 1971.Trebinje, Brisel, 1972.Beograd, 1973. (samostalna) Svetozarevo, Brisel (samostalna) 1974.Berlin, Bolonja, Torino, Firenca, Rim (kolektivne)


 


Datum objavljivanja: 17.07.2008.