Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Pakovanja Šejme Prodanović

U ponedeljak, 14. februara u 18 sati u Maloj galeriji ULUPUDS-a, Uzun Mirkova 12, otvara se samostalna izložba autorke Šejme Prodanović, pod nazivom, "Pakovanja". Izložba traje do 1. marta.


 

 


 

Šejma Prodanović, Pakovanja

 

U ovom projektu, ambalaža se koristi kao stvaralački materijal i kao metafora za "upakovanu" kulturu u kojoj živimo, gde je skoro sve osmišljeno za potrošnju, a istina i činjenice prikriveni. 

Izloženi radovi su građeni od recikliranog materijala: fotografija iz starih časopisa, kataloga, brošura i plastične ambalaže četkica za zube. Estetikom slobodnih asocijacija, odabrani delovi slika su spajani u nove celine unutar pakovanja čiji specifični oblik ograničava i deformiše papirni sadržaj. Nastali asamblaž istovremeno prikazuje oblik pakovanja i kompoziciju naglašene mnogostrukosti izraza, podsvesnih slika i nezgrapne figuracije.

Kao poseban koncept, pod nazivom Četkice, slika skeniranog asamblaža se obrađuje na računaru, štampa i kašira na drvene daske. Na izložbi je predstavljeno 30 asamblaža, dimenzija 22x5x2cm, u kutijama od bezbojnog klirita i 20 printova na šper-ploči, dimenzija 8x45cm, nastalih 2005.-2011.


 


Likovno stvaralaštvo Šejme Prodanović je iz domena crteža, slikarstva i digitalne štampe sa  naglaskom na kolažu. Član je Udruženja Likovnih umetnika Srbije u statusu slobodnog umetnika od 2005. Njene skorašnje izložbe su Bijenale fotografije Erosion u Litvaniji i festival novih medija Rencontres Internationales Paris/Berlin/Madrid, a predstoje samostalne izložbe u Kulturnom Centru Pančeva i galeriji TukadMunga u Ljubljani.




Više o umetnici na www.sejma.jimdo.com

 


 



Datum objavljivanja: 09.02.2011.