Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

OVO (NI)JE UŽIČKA REPUBLIKA!

OVO (NI)JE UŽIČKA REPUBLIKA! 26.05.2022-07.07.2022, 12:00-20:00 Galerija Podroom, KCB

 



 


Aleksandar Dimitrijević

Miloš Gavrilović

Dejan Klement

Era Milivojević (iz kolekcije Galerije New Moment)

Tanja Ostojić (iz Kolekcije „Oktobarski salon“)

Nikola Radosavljević

Ljiljana Šunjevarić

Miloš Vučićević



*U kontekst stavili, radove/umetnike birali: Aleksandar Dimitrijević, Zorana Đaković Minniti, Katarina Kostandinović



O tome koliko je umetničko delovanje umetnica i umetnika koji su rođeni u Užicu relevantno za savremenu vizuelnu scenu regiona ali i Evrope (s obzirom da neki već žive i rade van Srbije), govori kako njihov kontinuirani, veoma često samoorganizovani rad oko Galerije Reflektor i Udruženja vizuelnih umetnika, tako i nagrada „Jelena Šantić“, koju su pre nekoliko godina dobili za hrabrost i iskorak ka stvaranju nove lokalne umetničke zajednice. U ovu zajednicu na izložbi dodali smo radove Tanje Ostojić i Ere Milivojevića, koji su svojim ličnim delovanjima pružali i pružaju primere permanentnih iskoraka i istrajnosti u procesu promišljanja uloge umetnika u društvu.



Polazna tačka u građenju ove izložbe jeste teritorija, odnosno mesto rođenja i zajedničko iskustvo kao potencijal za kolektivno delovanje. Konceptualno bilo bi najlakše objediniti ideju o oslobođenoj ili poluoslobođenoj teritoriji pod naziv „Užička republika“. Međutim, u naslovu koji sada to negira, ali ne i u potpunosti, zapravo želimo da skrenemo pažnju na opasnost od transformacije oslobodilačkog karaktera koji vremenom može da postane temelj za sasvim drugačiju paradigmu. Iako, tematski različiti, svi radovi na izložbi se precizno i kritički odnose prema ovom transformativnom i hipokriznom karakteru sistema u kojem živimo.



Dakle, ova izložba ne prikazuje mogući „presek“ užičke savremene vizuelne umetničke scene. Radovi umetnika i umetnica na izložbi nisu vezani isključivo za lokalni kontekst, iako je on poslužio kao jedna vrsta baze i polazne tačke za dalje promišljanje o samom procesu nastajanja jedne izložbe. Pitanja koja radovi pokreću odnose se na umetničku produkciju, položaj i ulogu umetnika/umetnica u društvu i sve one krize i nevolje sa kojima se iznova susrećemo – migracije, različite vrste diskriminacija i nasilje.



Iako je izložba bila planirana za narednu godinu, usled čestih i neočekivanih promena ali i neočekivanog poziva Kulturnom centru Beograda da bude ne samo oragnizator, već i autor kocepta 59. Oktobarskog salona, odlučili smo da svaki slobodan/oslobođen prostor i termin u redovnom programu bude preusmeren ka domaćim umetnicima.



Tokom trajanja izložbe planirano je vođenje i razgovor sa umetnicima, a datum i vreme će naknadno biti objavljeni.



Nakon otvaranja izložbe planirano je izdanje elektronskog kataloga koji će biti dostupan za preuzimanje na sajtu.



Biografije umetnika i umetnica:



ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ. Rođen u Užicu 1977. godine. Završio Akademiju Umetnosti u Novom Sadu 2004. godine, u klasi profesora Milana Blanuše, magistrirao 2010. godine. 2020. završava doktorski umetnički projekat na istoj akademiji. Izlagao (od 2004. godine) na 30 samostalnih i preko 150 grupnih izložbi, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Za svoj rad je nagrađivan više puta. Njegovi radovi se nalaze u brojnim domaćim i stranim kolekcijama (Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Kolekcija Oktobarskog salona, Telenor kolekcija, Kolekcija Rene Blok, ImagoMundi Beneton kolekcija, Arter kolekcija Instanbul, Kolekcija grada Beograda) kao i u mnogim privatnim kolekcijama ( Beograd, Rim, Los Anđeles, Amsterdam, Roterdam, Barselona, Berlin, Minhen, Hanover, Kopenhagen, Oslo, Beč, itd). Osnivač je Udruženja vizuelnih umetnika Užica, kao i Umetničke asocijacije Reflektor (Galerija Reflektor). Živi i radi u Užicu. www.dimitrijevica.com



MILOŠ GAVRILOVIĆ. Rođen u Užicu 1993. godine, diplomirao je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, 2017. godine pod mentorstvom profesorke Bosiljke Zirojević Lečić. Master studije slikarstva završava kod iste profesorke 2019. godine. Do sada je realizovao 5 samostalnih izložbi u Novom Sadu, Užicu i Beogradu, i učestvovao na preko 20 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učesnik je više umetničkih kolonija i radionica međunarodnog karaktera. Trenutno živi i radi u Novom Sadu. Član je UVUU-a (Udruženje vizuelnih umetnika Užice) i SULUV-a (Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine).



DEJAN KLEMENT. Rođen 1989. godine u Beogradu, školovao se na Institutu Marine Abramović i Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu, gde je i diplomirao na slikarskoj katedri. Najčešće deluje u polju eksperimentalnog videa i performansa. Aktivno izlaže od 2008. godine. Radove predstavio na preko pedeset samostalnih, grupnih izložbi i festivala umetnosti u 15 država.



ERA MILIVOJEVIĆ. Rođen u Užicu 1944. godine, diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Stojana Ćelića. Od samih početaka Milivojević se razvijao krećući se specifičnom linijom koja je spajala konceptualnu umetnost i izraziti individualizam. Kao član čuvene neformalne grupe šestoro umetnika koji su u Beogradu početkom sedamdesetih stvarali u galeriji Studentskog kulturnog centra (Raša Todosijević, Marina Abramović, Zoran Popović, Neša Paripović i Gergelj Urkom), aktivno je učestvovao u onome što su tadašnji kritičari nazvali „radikalnim preokretom“ na likovnoj sceni koji je doveo do pojave „nove umetničke prakse“. Od 1989. godine član je Udruženja likovnih umetnika Srbije. Za svoj rad nagrađivan je nagradama na 39. Oktobarskom salonu, Nagradom „Od aprila do aprila“ za najbolju izložbu u protekloj godini Studija B (1995), velikom nagradom Grada Beograda 2005. godine. Imao je status zaslužnog umetnika čija je umetnička praksa prepoznata kao jedinstvena i vredna u lokalnim i međunarodnim okvirima. Umro je 2021. godine u Beogradu.



TANJA OSTOJIĆ. Rođena 1972. godine u Užicu, interdisciplinarna i performans umetnica koja živi i radi u Berlinu od 2003. godine. Međunarodno je prepoznata kao pionirka institucionalne rodne kritike i za svoj rad u polju društveno i politički angažovane feminističke umetnosti i umetnosti u javnom prostoru. Njena umetnička dela predmet su brojnih teorijskih analiza, i uključena su u brojne knjige, časopise i antologije. Ostojić je studirala na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, na École Regionale des Beaux-Arts Nantes, Francuska i dobitnica je stipendije Albert Einstein za interdisciplinarna istraživanja na Univerzitetu umetnosti u Berlinu. Izlagala je samostalno i u okviru grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njena dela su deo značajnih zbirki: Muzeja primenjene umetnosti u Beču, Kontakt kolekcija Beč, Muzej savremene umetnosti Ljubljana, Muzej savremene umetnosti Beograd, Neuer Berliner Kunstverein, Berlin , između ostalih. https://tanjaostojicshop.wordpress.com



NIKOLA RADOSAVLJEVIĆ. Rođen 1991. u Užicu, diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjene grafike, atelje grafika i knjiga, 2014. godine. Dobitnik više nagrada iz oblasti crteža i grafike, učestvovao na skoro dvesta kolektivnih i organizovao trideset i pet samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Master studije zavrsio na istom fakultetu, grafički odsek, oblast likovne grafike. 2015. godine. Doktorirao na studijama Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjenih umetnosti i dizajna 2020. godine, na temu knjige umetnika i novomedijskih grafičkih praksi.



LJILJANA ŠUNJEVARIĆ. Rođena 1979. godine u Užicu, dipomirala je i doktorirala Slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Aktivno izlazže na grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu od 2000. godine. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada za crtež. Njeni radovi su deo umetničkih zbirki MSUB, KC Požega, KC Čačak, Galerije savremene umetnosti u Zrenjaninu, kolekcije Grada Beograda, Kolekcije Narodnog muzeja u Kraljevu, Kolekcije Narodnog muzeja u Aranđelovcu i više privatnih kolekcija. Zaposlena je na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, u zvanju vanrednog profesora.



MILOŠ VUČIĆEVIĆ. Rođen 1991. godine u Užicu, završio je osnovne i master studije slikarstva na Akademiji likovnih umetnosti u Trebinju. Jedan je od osnivača Galerije Reflektor, kao i Festivala savremene umetnosti Videopark, čiji je direktor. Radi u okviru BAL projekta u Beču čiji je inicijator u saradnji sa Cultural Platform Improper Walls Vienna, i LT art Vienna. Njegov umetnički pristup kroz različite medije poput videa, performansa i instalacije pretežno je povezan sa postojećim političkim i društvenim paradigmama. Formiranje koncepata ima primarnu ulogu u njegovim radovima, gde pokušava da ih pozicionira kao refleksiju svakodnevnog života.

https://www.milosvucicevic.com/


 



Datum objavljivanja: 23.05.2022.