Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ovo ne može biti umetnost

Poziv na projekciju video rada "Ovo ne može biti umetnost" i razgovor o položaju umetnika i institucionalnoj kritici u srpskom društvu


 


Premijerna projekcija video rada "Ovo ne može biti umetnost" i razgovor o položaju umetnika i institucionalnoj kritici u srpskom društvu, koji će se održati u Galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije u petak, 24. decembra u 18 časova. U razgovoru učestvuju Milica Pekić, Jana Stojaković i Klaudia Šarić Marić, i Vladan Jeremić

 

U sklopu dešavanja će biti predstavljen i katalog izložbe "Antinomije autonomije", koju su ove godine koncipirali i realizovali Vladan Jeremić i Umetnički savet ULUS-a.



Proteklu i ovu pandemijsku godinu obeležila su nastojanja svih u sferi kulture da poboljšaju svoje loše materijalne uslove života i rada. Pogoršanu materijalnu situaciju prate učestali nasrtaji na umetnike i njihove radove u sferi medija, mada se nasilje ponekad i direktno sprovodi, što je normalizovano u Srbiji jer se potencijalna kritika posredstvom umetničkih sredstava bezobzirno sankcioniše u javnoj sferi. Postavlja se pitanje, da li se nešto promenilo u institucionalnom kontekstu nakon prošlogodišnjeg čina destrukcije kada je petnaest maskiranih osoba uletelo u Galeriju Stara Kapetanija u Zemunu i potrgalo crteže grupe Momci? Podsetićemo se, nasilni upad izvršen je na organizovan način, uz korišćenje suzavca. Međutim, treba reći da je značajan protestni skup ispred Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić" na kojem su se okupili NKSS i ULUS poslužio za učvršćivanje saveza u pružanju otpora cenzuri, kao i za podršku borbi za bolji položaj radnica i radnika u kulturi u Srbiji. Kolaborativni rad dveju umetnica Jane Stojaković i Klaudia Šarić Marić upravo tematizuje i reaguje na ove ali i druge događaje koji su povezani sa pomenutom problematikom, preispitujći ulogu i položaj umetnika i umetnica u srpskom društvu. Rad je zasnovan na performativnoj akciji "Umetnici – prosjaci" koja je izvedena u okviru izložbe "Antinomije autonomije". Akcija je započeta 20. septembra 2021. ispred Skupštine Srbije i nastavljena par dana kasnije ispred zgrade Ministarstva kulture i informisanja i ispred Saborne crkve u Beogradu. Umetnice su kreirale lutke u liku Pankerke, Ludaka i Pikasa, koje predstavljaju umetnike koji prose ili stoje u javnom prostoru, ispred pomenutih institucija. Umetnice su čitavu akciju beležile video zapisom iz perspektive posmatrača i perspektive samih lutaka. Time su pokušale da skrenu pažnju na bitne socijalne probleme i da suoče javno mnjenje sa time kakva je zapravo klima u našem društvu.



 



Milica Pekić je istoričarka umetnosti i kustoskinja, suosnivačica KIOSK platforme za savremenu umetnost. U svom istraživanju bavi se politikama konfrontacije u umetničkim praksama, avangardama druge polovine 20. veka, potencijalom institucionalne transformacije i novim modelima zajedničkog upravljanja javnim resursima kulture. Organizovala veliki broj izložbi i projekata na lokalnom i međunarodnom nivou.



 



Umetnica Jana Stojaković trenutno je na doktorskim studijama odseka za slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na kojem je diplomirala slikarstvo 2006. godine, kada je završila i Ženske studije pri Fakultetu političkih nauka. Master iz likovne umetnosti stekla je na Čelzi koledžu za umetnost i dizajn u Londonu 2009. godine.



 



Klaudia Šarić Marić Andrejević fon Erkman diplomirala je kao slikar-restaurator na Akademiji Srpske pravoslavne crkve. Članica je ULUPUDS-a u statusu samostalnog umetnika od 2004. godine.



 



Vladan Jeremić je umetnik i kulturolog koji živi i radi u Beogradu. U zajedničkom radu sa umetnicom Renom Redle, on razvija transformativne potencijale umetnosti kroz saradnju s socijalnim pokretima i civilnim društvom.



 



Događaj možete pratiti uživo iz Galerije ULUS preko YT kanala udruženja.



Materijal možete preuzeti na sledećem linku: https://we.tl/t-C39h4jxTKY


 



Datum objavljivanja: 23.12.2021.