Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Outside project / Beograd 08

S namerom da ukažemo na ekonomski, kulturni i estetski potencijal odbačenih materijala i otpada, dešavanja posvećena životnoj sredini i reciklaži u sklopu projekta Outside realizuju se u saradnji sa Galerijom savremene umetnosti u Pančevu.


 


Posebnu radionicu pod nazivom Morphosis / Recycle & Wear realizuje firentinska profesorka Angela Nocentini, u saradnji s kolegama s Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Radionica ima za cilj izradu odevnih predmeta od kablova, matičnih ploča, čipova i druge rashodovane opreme. Materijale poput najlona, plastike, unutrašnjih automobilskih guma, obezbeđuju firme Ekoservis i Centar Boban iz Beograda. U Pančevu, gradu ozbiljno ugroženom zagađenjem, radionica se odvija javno u prostoru galerije u centru Pančeva, uz učešće lokalnih umetnika i aktivista kao i uz saradnju sa stanovništvom. Završni događaji uključiće izložbu i photo-session u Savremenoj galeriji 16. maja, kao i modnu reviju u Beogradu, 17. maja koja je i zvanični deo ovogodišnje manifestacije Noć muzeja.



Projekat Outside realizovan je u partnerstvu sa beogradskim Univerzitetom umetnosti, firentinskom Akademijom i američkim univerzitetskim programom SACI u Firenci. Realizuje se prema Protokolu o saradnji čiji su potpisnici, pored pomenutih institucija i gradske administracije Beograda i Firenca (Sekretarijati za kulturu / obrazovanje). Ovim Protokolom omogućen je smeštaj za studente i predavače, kao i obroci, gradski prevoz, pristup najvažnijim muzejima. Od 2005. godine u programu razmene učestvovalo je oko 200 studenata iz dva grada.

Centar za međunarodne umetničke studije (CMUS), organizator Outside-a, član je evropske mreže ENCATC (European Network of Cultural Administration Training Centers). Projekat Outside predstavljen je na Konferenciji UNESCO o umetničkom obrazovanju, u Lisabonu, 6-9. marta 2006.

Grad Beograd / Sekretarijat za kulturu

Comune di Firenze / Assessorato alla pubblica istruzione

Univerzitet umetnosti u Beogradu

Accademia di belle arti di Firenze


 



Datum objavljivanja: 16.05.2008.