Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Outside project

Projekat Outside u Beogradu će biti realizovan od 4-20. maja. Program će uključiti niz radionica, predavanja i javnih događaja posvećenih posmatranju urbanog prostora, materijalne kulture i životne sredine. Program se dešava na više lokacija.


 


Program se dešava na više lokacija. Ove godine, pored Beograda, po prvi put planirane su i aktivnosti u Pančevu i Kikindi. Polaznici programa, kao svake godine, biće studenti firentinske Akademije i njihove kolege iz Beograda i Novog Sada. Radionice u Beogradu, Pančevu i Kikindi realizovaće Virgilio Sieni, jedan od vodećih italijanskih umetnika u sferi teatra i performansa, kao i predavači firentinske Akademije, Angela Nocentini, Francesco Roviello, Edoardo Malagigi.


Kao i ranijih godina, uvodni deo programa Outside uključiće predavanja o istoriji i savremenosti urbanog prostora, kao i posete mestima od značaja za razumevanje konteksta grada. U ovom delu programa učestvuju predavači, profesori i teoretičari, Irina Subotić, Milan Prodanović, Zoran Erić, Nikola Šuica. Predavanja će obuhvatiti teme urbanih identiteta u tranzicionim društvima, građenje identiteta u odnosu na arhitekturu i urbanistička rešenja, utopije, odnos grada i reka, prostore kolektivnog sećanja i kolektivnog zaborava. trategije međunarodnog povezivanja i kulturnog aktivizma (promocije ličnih sloboda, mobilnosti, različitosti) biće opisane kroz aktivnosti nezavisne asocijacije Biro Beograd koje će biti predstavljene predavanjem Vladana Jeremića. redavanja će biti održana u tribinskoj sali Doma omladine Beograda.


Centar međunarodneumetničkestudije (CMUS), organizator Outside-a, član je evropske mreže ENCATC (European Network of Cultural Administration Training Centers). Projekat Outside predstavljen je na Konferenciji UNESCO o umetničkom obrazovanju, u Lisabonu, 6-9. marta 2006. Autor koncepcije i koordinator Outside projekta je Dejan Atanacković, umetnik koji živi i radi u Beogradu i Firenci. Projekt Outside realizovan je u partnerstvu sa beogradskim Univerzitetom umetnosti, firentinskom Akademijom i američkim univerzitetskim programom SACI u Firenci. Realizuje se prema Protokolu o saradnji čiji su potpisnici, pored pomenutih institucija i gradske administracije Beograda i Firenca (Sekretarijati za kulturu/obrazovanje). Od 2005. godine u programu razmene učestvovalo je oko 200 studenata iz dva grada. Završna OUTSIDE izložba će se realizovati u okviru dela programa Noći muzeja 17.maja.


 



Datum objavljivanja: 02.05.2008.