Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Outside / Beograd 2009

Multimedijalni program, Outside / Beograd 2009, u organizaciji ProArtOrg i Doma omladine Beograd, održaće se od 4. do 19. maja. Autor projekta: Dejan Atanacković.

 


Projekat se odvija pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu Grada Beograd, Univerziteta umetnosti u Beogradu, Italijanskog instituta za kulturu, Magacina u Kraljevića Marka / Doma omladine Beograda, Centra Terra u Kikindi, Centra za kulturu Stari grad, Noći muzeja, Biroa Beograd za kulturu i komunikaciju.




Program / sve radionice počinju u 11:00  i  17:00


1. ponedeljak, 04. maj 11:00 Radionica: "Pretposlednja večera"

Radionicu vodi: firentinska pesnikinja Elise Biagini

O odnosu grada i nekropole, kuće i grobnice, a posebno konzumiranja hrane i gestova kojima se povezuju živi i mrtvi baviće se radionica firentinske pesnikinje Elise Biagini. U okviru radionice “Pretposlednja večera” biće realizovana predavanja, susret u Etnografskom muzeju, kao i posete centralnim i perifernim grobljima Beograda.


2. ponedeljak, 04. maj 17:00 Predavanje: "Nedovršeni grad"

Govori: Zoran Erić, kustos Muzeja savremene umetnosti,

Tema promena gradskog prostora i upisivanja znakova nove ideologije neo-liberalnog kapitalizma u strukturu grada, biće tema predavanja Zorana Erića, kustosa Muzeja savremene umetnosti, pod nazivom "Nedovršeni grad".


3. sreda, 06. maj 17:00 Predavanje: "Ružičasta mrlja"

Govori: mlada umetnica Marina Marković

O tranzicionom fenomenu poznatom pod nazivom turbo folk, govoriće mlada umetnica Marina Marković, u radionici pod nazivom “Ružičasta mrlja”, a biće organizovane i posete mestima konzumiranja pomenute kulture.


4. subota, 09. maj 17:00 Radionica "Trade & Exchange" – od sive ekonomije do novih shopping molova

Radionicu vodi berlinska i beogradska umetnica Rena Raedle

U novijoj istoriji Beograda prepliću se prizori praznih rafova prodavnica, enormnih pijaca za preprodaju robe, kineskih radnji, romskih naselja od kartona gde se sakupljaju sekundarne sirovine, sve do blještećih monopolističkih tržnih centara. Radionicu posvećenu razmeni "Trade & Exchange" – od sive ekonomije do novih shopping molova – vodiće berlinska i beogradska umetnica Rena Raedle.


5. petak, 15. maj 17:00 Radionica: "Morfoze"

Radionicu vodi firentinska profesorka Angela Nocentini

Radionicu pod nazivom "Morfoze", posvećenu reciklaži i modi vodiće firentinska profesorka Angela Nocentini; u saradnji sa kompanijom BIS Recycling iz Pančeva, studenti koji budu pohađali ovu radionicu realizovaće odevne predmete od rashodovanih aparata – matičnih ploča, kablova, tastatura, plastičnih i metalnih delova kompjutera i druge opreme pretvorene u sekundarne sirovine.


Paralelno sa programom u Beogradu, grupa firentinskih studenata boraviće u Kikindi u Centru TERRA, nekadašnjoj fabrici cigala pretvorenoj u studio za skulpturu od gline. Saradnja Terre i firentinske Akademije ostvaruje se drugu godinu za redom u okviru Outside-a. Izuzetni uslovi za rad i specifičnost ovog prostora potvrđuju ovaj centar kao referentni prostor u Evropi za rad sa glinom.


Rezultati svih radionica biće predstavljeni izložbom i modnom revijom u sklopu Noći muzeja, 16. maja u 22.00


 


Datum objavljivanja: 27.04.2009.