Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Otvoreno pismo ministru Vukosavljeviću

Otvoreno pismo koje su Stručno veće Muzeja savremene umetnosti i Stručno veće Muzeja savremene umetnosti Vojvodine uputili ministru Vukosavljeviću, a povodom formiranja Programskog saveta za nastup Republike Srbije na Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji 2019. godine.


 


Poštovani gospodine Vukosavljeviću,

Povodom dopisa Ministarstva kulture i informisanja o formiranju Programskog saveta za izbor predstavnika Srbije na 58. Venecijanskom Bijenalu, dostavljamo Vam otvoreno pismo koje ćemo proslediti i medijima.

Svesni svoje institucionalne odgovornosti prema struci, stručnoj javnosti ali i prema publici, obraćamo Vam se, jer smatramo da su svi dogovori koje smo postigli u vezi sa nastupom Srbije na 58. Venecijanskom Bijenalu prenebregnuti.

Vaše je diskreciono pravo da imenujete članove Programskog saveta za izbor predstavnika Srbije na Venecijanskom Bijenalu.

U tom kontekstu želimo da Vas obavestimo da nismo spremni da učestvujemo u Savetu čiji sastav nije izabran transparentnom procedurom. Shodno tome Muzej savremene umetnosti, Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad povlače svoje predstavnike. Ne želimo da preko naših institucija dajemo legitimitet pristupu i načinu rada koji nisu u saglasnosti sa najvišim standardima stručne kompetencije, transparentnosti i profesionalnosti za koje se zalažemo. Ovakav Vaš pristup je u suprotnosti sa kriterijumima i standardima rada naših institucija i stvara uslove za potencijalni sukob sa stručnom javnošću i interesima struke.

Venecijanski Bijenale za nas predstavlja izuzetno važan umetnički događaj i smatramo da se sa ovakim sastavom Programskog saveta, nismo u mogućnosti da ispunimo osnovne kriterijume autonomnog, kritičkog i profesionalnog delovanja.



Stručno veće Muzeja savremene umetnosti, Beograd

Stručno veće Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad


 



Datum objavljivanja: 01.11.2018.