Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Otvorena izložba Pavla Vasića

Sinoć je u Zamku kulture, najreprezantivnijem sačuvanom objektu graditeljstva Vrnjačke Banje, otvorena izložba slika, crteža i akvarela Pavla Vasića iz fonda Narodnog muzeja u Beogradu. Zainteresovani posetioci će u Vili Belimarković tokom septembra biti u prilici da se razgledanjem čak 74 dela upoznaju sa bogatim opusom ovog umetnika.


 


Vasić je bio umetnik širokog obrazovanja, slikarstvo je učio u Umetničkoj školi u Beogradu i u ateljeu J. Bjelića, završio je prava, a posle rata i istoriju umetnosti u Beogradu. Tokom života se bavio likovnom kritikom, slikarstvom, a bio je i vrsan ponavalac istorijskog kostima, te ne čudi činjenica da je Pavle Vasić bio uvaženi profesor na Odseku za kostim akademije primenjenih umetnosti, Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulzteta u Beogradu, Muzičkoj akademiji i Akademiji dramskih umetnost. Boraveći tridesetih godina 20. veka u Parizu postao je i u svom umetničkom izrazu do kraja ostao, pristalica francuske škole i figuralnog slikarstva, guste paste i kompaktne kompozicije.


Izložbu je otvorla Ljubica Miljković, autor izložbe i kustos Zbirke jugoslovenskog slikarstva XX veka Narodnog muzeja u Beogradu.



Datum objavljivanja: 03.09.2008.