Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Otvorena izložba Bože Ilića

Na izložbi je prikazano oko 100 dela ovog umetnika iz privatne umetničke kolekcije Ružice Stojiljković, koja su po prvi put predstavljena publici u ovolikom broju.

 


„Namera mi je da preko ove izložbe, a prikazujući slike koje se nalaze u našoj kolekciji, podsetim da je pre 15 godina iz života otišao jedan veliki slikar. Ovo je i povod da se fokusira na deo stvaralaštva Bože Ilića. Neka ovom izložbom bude napravljen jedan mali pomak u cilju stavljanja dela Bože Ilića na svoje mesto“ - napomenula je na otvaranju Tijana Stojiljković, istoričar umetnosti, koja je postavila i otvorila izložbu.


Izložba je otvorena do 28. juna 2008. godine.


Boža Ilić ( 1919 -1993), slikarstvom je počeo da se bavi sa 15 godina kao pomoćnik ikonopisca u rodnom Žitnom Potoku kod Prokuplja, sa kojim će provesti pune 4 godine radeći po seoskim crkvama.



1937. godine upisuje Umetničku školu u Beogradu kod profesora Ljube Ivanovića i Bete Vukanović, a 1945. godine diplomira na Likovnoj akademiji u klasi profesora Mila Milunovića.


Kao prvi stipendista jugoslovenske vlade posle II svetskog rata, 1950. boravi u Parizu. Iste godine predstavlja našu zemlju na Bijenalu u Veneciji slikom ”Sondiranje terena na Novom Beogradu” koja se danas nalazi u stalnoj postavci Narodnog muzeja u Beogradu.



Celokupno stvaralaštvo Bože Ilića podeljeno je na dva perioda. Prvi traje do 1950. iz koga je ostalo nekoliko monumentalnih kompozicija, zagasitog kolorita i jake ekspresije. Drugi period obuhvata razdoblje od 1950. do kraja njegovog života. Platna iz ovog perioda, daleko manjih dimenzija, obeležila su njegov realistički odnos prema prirodi i ljudima koji su ga okruživali.


Njegove značajne slike se čuvaju u Narodnom muzeju i Muzeju Savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju u Skoplju, Nišu i brojnim drugim muzejima, umetničkim ustanovama i  privatnim kolekcijama kod nas i u svetu. Dobitnik je Savezne nagrade vlade FNRJ za slikarstvo 1949. nagrade grada Beograda kao i brojnih otkupnih nagrada.



1994. otvorena je spromen zbirka Boža Ilić u Prokuplju.

Ustanovljena je godišnja nagrada za slikarstvo koja nosi ime Boža Ilić.

Na trgu Hisar u Prokuplju 1999. godine otkrivena je bista Bože Ilića.

Svakog leta u Žitnom Potoku, odvija se slikarska kolonija koja nosi ime ovog slikara.


 


Datum objavljivanja: 17.06.2008.