Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Otvoren Art Salon

U Galeriji "Progres" u ponedeljak uveče je drugi "Art salon", pod nazivom "Šta se krije ispod površine stvari", otvorio ministar kulture Nebojša Bradić kazavši da je Salon mesto dijaloga sa umetničkim delima, ljudima i da predstavlja platformu za razgovor o budućim koracima u istraživanju umetnosti u Srbiji.


 


Ministar je, pred mnogobrojnim posetiocima iz javnog i kulturnog života, izrazio uverenje da će ovaj Salon biti poziv mladim generacijama da mu se priključe, da daju svoj doprinos i da ukažu na puteve naše moderne umetnosti. Na izložbi je prikazan deo savremene umetničke scene kroz dela 12 umetnika: Dušana Otaševića, Milana Blanuše, Milene Jeftić Ničeve Kostić, Gordane Kaljalović, Djordja Odanovića, Tamare Rakić, Zdravka Joksimovića, Nikole Žigona, Jelene Kršić, Saše Pančića, Kolje Božovića i Maje Obradović. Selektorka izložbe, istoričarka umetnosti Mirjana Marjanović kazala je da su ovom prilikom okupljeni autori specifični po svom likovnom i tematskom opredeljenju, a da im je zajedniči imenilac - istraživanje. Ona je ocenila da se snaga prikazanih dela: slika, skulptura, instalacija, nalazi ispod njihove vidljive površine "u mentalnom prostoru koji neodoljivo privlači iskrenošću".


Izložba, koja je otvorena do 12. jula, je propraćena istoimenom luksuznom publikacijom u kojoj su reprodukovana dela svih autora uz biografije i tekstom Marjanovićeve. U pulikaciji se nalaze i izvodi iz tekstova kritičara koje su sami autori odabrali, a pozivaju ljubitelje umetnosti da dokuče normalnost koja se otudjuje od stvarnosti, odnosno da stvarnost pazljivije posmatraju.



Datum objavljivanja: 22.06.2010.