Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Otkrivanje skulptue Olge Jevrić u Čačku

Otkrivanje skulptue Olge Jevrić Čačku Ponedeljak, 18. septembar 2023. u 13 sati
Gradski bedem Čačak – plato kod pešačkog mosta Reč na otkrivanju Prof. dr Jerko Denegri

 



 


U Čačku je u okviru projekta „Prestonica kulture Srbije – Čačak 2023“ postavljena prva monumentalna skulptura Olge Jevrić u javnom prostoru. Organizator celog projekta je Umetnička galerija „Nadežda Petrović”.



Skulptura RASPON U TENZIJI, cement, ferioksid, gvožđe, 320 h 450 h 300 cm, izrađena je u Radionici skulptura „Kuzman“ prema skulpturi malog formata: „Raspon u tenziji“, 1996, ferioksid, gvožđe, 22 h 37 h 20 cm, Legat Olge Jevrić – Umetnička zbirka SANU.





Punih šest i po decenija proteklo je od kada je svet upoznao jedinstven i snažan umetnički dar Olge Jevrić, da bi tek danas, na javnom prostoru, u Srbiji, dočekali otkrivanje njene monumentalne skulpture, jedne u brojnom nizu, koje je namenila javnom prostoru. Nažalost, nije dočekala taj čin, ali je verovala da će se ipak dogoditi.



(odlomak preuzet iz teksta pratećeg kataloga)

LJubiša Simović, autor projekta postavljanja skulpture



Projekat postavljanja monumentalne skulpture Olge Jevrić u javnom prostoru grada osmišljen je 2009. godine uz njenu iskrenu radost i odobrenje. Konkretni organizacioni poslovi započeli su sledeće, 2010. godine u okviru 25. Memorijala Nadežde Petrović u dogovoru sa umetničkim direktorom, umetnikom Miodragom Krkobabićem. Prethodno su, u ateljeu Olge Jevrić na Starom sajmištu, istoričari umetnosti LJubiša Simović i Milica Petronijević, tadašnja direktorka Galerije, zajedno sa autorkom odabrali skulpturu „Raspon u tenziji“ iz 1996. godine kojoj je tada u nazivu dodata neformalna odrednica – Čačak. Po izričitoj želji Olge Jevrić, posao izrade skulpture poveren je akademskom vajaru Zoranu Kuzmanoviću, uz umetnički i stručni nadzor vajara Koste Bogdanovića i LJubiše Simovića. Urbanistički i arhitektonski poslovi su povereni arhitekti prof. dr Miloradu Mladenoviću. Međutim, i pored vrlo ozbiljnih priprema i urađenih poslova, projekat tada nije dovršen.



Nepunu deceniju kasnije i u izmenjenim okolnostima kada ni Jevrićeva ni Bogdanović nisu više među nama, nastavilo se sa realizacijom projekta za koji verujemo da je od izuzetnog značaja za srpsku kulturu. U godini kada je Čačak nosilac projekta „Prestonica kulture Srbije“ i kada se obeležava 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, postavljanje monumentalne skulpture Olge Jevrić u javnom prostoru grada, prava je prilika da se na dostojan način odužimo isto tako velikoj umetnici i akademiku a da srpska umetnost skulpture dobije možda i najznačajnije monumentalno delo u svojoj antologiji.





Skulptorski opus akademika Olge Jevrić (1922–2014) spada u vrhunske domete srpske i evropske moderne umetnosti druge polovine 20. veka. NJene vizionarske skulpture su novim materijalima, apstraktnom formom i specifičnim likovnim jezikom trasirale novo poglavlje jugoslovenske skulpture, istovremeno ostajući jedinstvena pojava na našem podneblju zbog čega je stekla vrlo ugledni status u sopstvenoj kulturnoj sredini. O tome svedoče i dve kolekcije – legati koji se sa pažnjom i poštovanjem čuvaju u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i Kući legata u Beogradu. Takođe, dela Olge Jevrić se nalaze u zbirkama Muzeja savremene umetnosti Beograd, Narodnog muzeja Srbije, Muzeja Cepter, Narodnog muzeja Šumadije Kragujevac, Savremene galerije Zrenjanin, Muzeja Srema u Sremskoj Mitrovici, Galerije RTS u Beogradu, Muzeja grada Beograda, Muzeja Tera u Kikindi i u mnogim drugim javnim i privatnim kolekcijama, dok brojna inostrana izlaganja i zastupljenost njenih skulptura u značajne svetske umetničke preglede i kolekcije, poput kolekcije u Muzeju savremene umetnosti Zagreb,  MMSU Rijeka, Galeriji Murska Sobota, Umetničkoj galeriji Skoplje, Muzeju Izraela u Jerusalimu, Nacionalnoj galeriji u Berlinu i Tejt Modern (Tate Modern) u Londonu, potvrđuju da delo Olge Jevrić prevazilazi nacionalne okvire. 


 



Datum objavljivanja: 14.09.2023.