Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Otisak vremena 70/∞

U Galeriji SANU, u sredu 19. juna, u 19 sati biće otvarena izložba „Otisak vremena 70/∞“, povodom 70 godina od osnivanja Grafičkog kolektiva (1949–2019).


 


Cilj izložbe je predstavljanje umetničkog nasleđa i tradicije Grafičkog kolektiva, institucije koja je imala pionirsku ulogu i nemerljiv značaj u promovisanju umetničke grafike.



Ubrzo nakon osnivanja 1949. godine, Grafički kolektiv postaje stecište umetnika, istoričara umetnosti, kritičara i književnika, te centar u kojem se pojave u umetnosti kritički promišljaju. Tokom godina, stiče visoki profesionalni ugled kako na domaćoj i regionalnoj, tako i na međunarodnoj likovnoj sceni. Istorija savremene srpske i jugoslovenske grafike, a i umetnosti uopšte, neraskidivo je povezana sa istorijom Grafičkog kolektiva.



Autor izložbe i urednik kataloga je Ljiljana Ćinkul, a tekstove u katalogu su napisali prof. emeritus Irina Subotić, prof. dr Ješa Denegri, Ljiljana Ćinkul, Ljiljana Slijepčević i Gordana Popović Vasić. Izložba traje do 18. avgusta.



Izložbu će svečano otvoriti predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, akademik Vladimir S. Kostić.



Projekat su, pored SANU, finansijski pomogli Ministarstvo kulture i informisanja RS i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.





 

Konferencija za medije, povodom otvaranja izložbe, biće održana u utorak, 18. JUNA, u 12 sati, u Galeriji SANU,







 


Datum objavljivanja: 17.06.2019.