Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Oskar Somerfeld

Kulturni centar Inđije i Udruženje likovnih umetnika Inđije organizuju u petak, 10. oktobra 2008. godine, u galerijskom prostoru Kuće Vojnovića, sa početkom u 19 časova, otvaranje izložbe slika i crteža Oskara Somerfelda, prvog akademskog slikara iz Inđije.

 


Oskar Somerfeld rođen je 1885. godine na imanju u okolini Inđije. Vojnu i umetničku akademiju završio je 1911. godine u Pečuju, gde je ubrzo počeo da radi kao profesor u kadetskoj školi koju je i sam završio. Nakon kraja Prvog Svetskog Rata i sloma Austrougarske Monarhije, vratio se u Inđiju i tu se potpuno posvetio slikarstvu i umetnosti. Prilikom svojih studijskih putovanja, tri puta je boravio u Parizu a posetio je i u Minhen, grad koji je u to vreme bio značajan umetnički centar. I sam Somerfeld se priključio minhenskoj slikarskoj školi, posle čega je, negujući jasno vođenje linija i strogu koncepciju prostora, postao veran slikar sremskog pejzaža, kao i ljudi u njemu.


Pored pejzaža, Oskar Somerfeld bavio se i karikaturom, tako da i danas u Inđiji postoji nekoliko vrlo uspelih karikatura poznatih Inđinčana. Ostajući u granicama realizma, bez preterane groteske, deformacije i disproporcije, na svojim slikama i crtežima on je u kontinuitetu beležio svakodnevna politička i istorijska zbivanja.


Godine 1929. oženio se i preselio u Rumu, gde ga je blizina Fruške gore inspirisala za prikazivanje novih motiva. Nakon okupacije Jugoslavije 1941. godine, nemačka vlast ga protežira i njegove slike dospevaju do umetničkih galerija u Berlinu i Minhenu. Somerfild i u austrijskim umetničkim krugovima počinje da uživa veliki ugled i stiče širok krug poštovalaca svojih radova. Dirnut sudbinom sunarodnika koji su posle Drugog Svetskog Rata napustili ove krajeve i rasuli se po svetu, on na adekvatan način prenosi na platno njihove živote i stradanja. Njegova slika pod nazivom "Beg" ("Die Fluchte") nalazi se u Palati Nacija (Ženeva).


Oskar Somerfeld je umro 27. aprila 1973. godine u Hofkirhenu (Gornja Austrija).


U Srbiji je sačuvano preko 30 njegovih radova, od čega će ovom prilikom biti prikazano dvadesetak crteža i ulja. Izložba će biti otvorena do 20. oktobra 2008. godine.


 


Datum objavljivanja: 10.10.2008.