Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Orhideje sveta

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u utorak, 18. novembar 2008. godine, u 18 časova biće otvorena međunarodna izložba fotografija pod nazivom "Orhideje sveta".

 


Organizator izložbe je Nacionalni park Fruška gora, a fotografije prikazuju raznovrsnost i lepotu orhideja i ukazuju na potrebu za očuvanjem i zaštitom prirode.

Ovo je već četvrta međunarodna izložba fotografija koju Narodni muzej Zrenjanin realizuje u saradnji sa Nacionalnim parkom Fruška gora. Izložbe nastaju na osnovu internet konkursa za fotografije vezane za određenu vrstu životionja ili biljaka, do sada su bile realizovane izložbe fotografija "Čudesni svet vilinskih konjica", "Kroz paukovu mrežu" i  "Leptiri". Prve tri izložbe bile su veoma uspešne. Na prvoj je bilo 32 autora iz 19 zemalja (120 fotografija). Na drugoj izložbi učešće je uzelo 92 autora iz 36 zemalja (oko 400 fotografija) a na trećoj čak 122 autora iz 40 zemalja (oko 800 fotografija). Za izložbu "Orhideje sveta" svoje radove su poslala 82 autora iz 26 zemalja (oko 500 fotografija), a izložbu čini 40 odabranih odštampanih fotografija. Izložba će trajati do 8. decembra 2008. godine.


"Osnovni cilj ove izložbe je ekološka edukacija i prezentacija. Prikazom određene grupe organizama, u ovom slučaju orhideja, na fotografijama iz različitih krajeva sveta i propratnim predavanjem i štampanim materijalom želimo da prikažemo njihovu raznovrsnost, lepotu, vrednost i da ukažemo na značaj očuvanja, odnosno zaštite.  Prva postavka izložbe uvek se organizuje u Novom Sadu 24. maja na dan Evropskih parkova, a nakon toga izložbu besplatno preuzimaju drugi izložbeni prostori u Srbiji koji iskažu zainteresovanost." - tekst autora izložbe Dragiše Savića, magistra bioloških nauka.


Portfolio Narodni muzej Zrenjanin


Datum objavljivanja: 12.11.2008.