Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Organi za skulpturu

U utorak, 01. jula u 20 h otvara se izložba crteža mladog umetnika Marka Markovića pod nazivom "Organi za skulpturu“"u okviru projekta „Progresivne nade“. Izložbu će otvoriti istoričarka umetnosti Biljana Tomić.


 


Marko Marković  je rođen u Beogradu 17 jula 1984.

Apsolvent je na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi prof. Mrđana Bajića



Samostalne izložbe: 

2008.        izložba crteža, Galerija Haos, Beograd



Grupne izlozbe:

2006.       grupna izlozba Progresivne nade, Galerija Haos, MKM, Beograd.

2006.       grupna izložba Real Presence 6. Kuća Legata, Beograd

2006.       grupna izlozba studenata FLU, Sofija, Bugarska.

2007.       izlozba nagradjenih radova studenata FLU,Beograd.

2007.       grupna izlozba Progresivne nade 2, Galerija Haos, MKM, Beograd.

2008.       grupna izlozba Progresivne nade 3, Galerija Haos, MKM, Beograd.



Dobitnik nagrade za crtez i skulpturu u materijalu Fakulteta likovnih umetnosti školske 2006/2007. godine.



O umetničkom traktatu i delu Marka Markovića, Biljana Tomić kaže sledeće: "Dvodimenzijalan i trodimenzijalan crtež Marka Markovića, u procesu analize nastajanja oblika kao novog tela, prenet dalje u skulpturalnu i medijsku formu, predstavlja specifičan analitički metod vizualiziranja vidljivih/nevidljivih stanja savršenih geometrizovanih tela. Umetnik je svoj pristup ovoj temi obradio kroz dva ogleda statičkih i dinamičkih efekata na ljudsko telo ili deo tela – uvo, i u oba slučaja dolazi do sličnih rešenja idelne pojavnisti oblika dvostruke-komplementarne spirale...



Istraživanje idealnog oblika spada u primaran predmet skulpture. Postupkom prelaska od crteža do forme, po prirodi, memoriji ili čistoj imaginaciji definišu se osnovni zadaci i pravila arhitipske, klasične, savremene skulpture. U okviru pedagoških studija to je rad prema modelu i studij akta.



Marko Marković na poseban način pristupa ljudskoj figuri, ne samo kao reproduktivnoj datosti prirode, već kao samoj prirodi sa svim njenim fizičkim, dinamičkim, biološkim, naučnim, filozovskim i estetskim datostima. Za ovog mladog autora pristup figuri-telu-materiji je pitanje dejstva dinamičkih vidljivih i nevidljivih sila koje utiču na percepciju pojavosti i promenljivost realnosti. Umetnik postupkom crteža, skupture i medija vizualizira nevidljiva područja ljudske fizičke i biološke prirode i prirode uopšte".


 



Datum objavljivanja: 27.06.2008.