Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Organ za sluh Marka Markovića

U utorak, 24. marta u 19 sati u Galeriji Doma omladine Beograd otvara se samostalna izložba autora Marka Markovića, pod nazivom "Organ za sluh". Izložba traje do 5. aprila.

 


"Organ za sluh" je radni naziv umetničkog projekta Marka Markovića, koji deluje na nekoliko nivoa i proizvodi dve vrste oblika koji su nastali iz direktnog i indirektnog pogleda ka vidljivim i nevidljivim delovima već postojeće, prirodom date strukture. U samom projektu se insistira na proučavanju morfologije oblika, izuzima se značenje, funkcija i sam pojam koji takva specifična struktura nosi.


Projekat je pokušaj da se postojeća struktura, realnost unutrašnjih organa i opipljivog prostora ljudskog tela, prevede u nepostojeći sistem artificijalnih oblika nastalih u mentalnom prostoru ljudskog tela. Ovaj eksperiment gde se realno zamenjuje izmenjenim, novim, nema kao takav nameru da saopsti nešto, niti ima određeni cilj. Smisao istraživanja u ovom projektu umetnik Marko Markovic otkriva u saznanju koje proizilazi iz projekta samog. Ne postoji cilj koji se postavlja u uslovima u kojima se umetnik pozicionira kao posrednik u procesu rada.




Marko Marković je roden u Beogradu 1984. godine. Apsolvent je na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi prof. Mrđana Bajića. Marković je već stekao veliki broj nagrada. Dobitnik je prestižne novoustanovljene nagrade za crtež  "Vladimir Veličković", 2008. godine; nagrade "Kairos" za izuzetnu realizaciju crteža na zidu Galerije Haos u okviru manifestacije Progresivne nade 3, u realizaciji nKA, 2008; nagrade za skulpturu "Sreten Stojanovic", 2008, i nagrade za crtež i skulpturu u materijalu Fakulteta likovnih umetnosti, 2007. godine. Sledi izbor radionica i grupnih izložbi koje je poslednjih godina realizovao u Srbiji i inostranstvu: Tropical Lab, Singapur, 2008; Real Presence 6, Beograd, 2006, Real Presence 8, Rivoli, Italija, 2008; Outside Project, Firenca, 2007. Samostalno je izlagao "Organe za Skulpturu" u Galeriji Haos 2008. godine.


 




Izložba traje do 05. aprila 2009.


 


 


Datum objavljivanja: 20.03.2009.