Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Orfelin

U utorak, 6. septembra u 18 sati u Manakovoj kući otvara se izložba grafika prve, druge i treće generacije polaznika škole klasičnih grafičkih tehnika, "Orfelin".

 


"Orfelin"





Škola originalne ručne štampe- škola klasičnih grafičkih tehnika





Polazeći od ideje i potrebe modernog doba za očuvanjem originalne ručne štampe u vremenu kompjuterske grafike, u aprilu 2008. godine prvi put je u Beogradu počela sa radom škola „Orfelin“, pod brendom Etnografskog muzeja a u okviru programa umetničko-zanatskih radionica Manakove kuće. Škola „Orfelin“ nastala je sa ciljem da se obrazuje šira publika i uputi u tajne klasičnih grafičkih tehnika. U eri svuda prisutne industrijske štampe i kompjuterizacije, odnegovali smo prvu, drugu i treću generaciju polaznika, koji su imali dovoljno radoznalosti da se zainteresuju, dovoljno snage da prebrode mukotrpnosti i težinu pojedinih tehnika, večitu obojenost ruku i noktiju, i da dožive stvaralačko ushićenje pri podizanju papira po završenom otiskivanju na ručnoj presi. Od ukupno oko 1400 odštampanih otisaka biće izloženi najuspešniji, otisnuti u klasičnim grafičkim tehnikama: linorezu, linorezu u boji, linogravuri, linogravuri u boji, bakropisu, suvoj igli, akvatinti, rezervažu i mekoj prevlaci.



Posle tri godine uspešnog rada i druženja, osetili smo potrebu da napravimo izložbu najboljih grafika sve tri generacije naših polaznika i najavimo i obeležimo početak rada škole "Orfelin", 11. septembra u 11h.



Otvaranje izložbe grafika prve, druge i treće generecije polaznika škole "Orfelin" u utorak, 6. septembra 2011. u 18h u Manakovoj kući







Škola "Orfelin":

akademski grafičar, Gordana Petrović, profesor grafike na FPU

akademski slikar, Nataša Brkić, urednik Galerije SKC Novi Beograd



Manakova kuća, Gavrila Principa 5. Beograd

www.etnomuzej.rs


 



Datum objavljivanja: 02.09.2011.