Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Orfelin

Otvaranje izložbe grafika i dodela diploma Etnografskog muzeja – škole "Orfelin" prvoj generaciji grafičara-amatera, održaće se 6. aprila 2009. godine u Manakovoj kući, u 18 sati.

 


Polazeći od ideje i potrebe modernog doba za očuvanjem ručne štampe u vremenu kompjuterske grafike, u aprilu 2008. godine prvi put je u Beogradu, trenutno i u Srbiji, počela sa radom škola "Orfelin", pod brendom Etnografskog muzeja, u okviru programa umetničko-zanatskih radionica Manakove kuće.

Škola ručne štampe "Orfelin" nastala je sa ciljem da se obrazuje šira publika (izvan grafičke profesije), upućena i posvećena u tajne grafičkih tehnika.

U eri svuda prisutne industrijske štampe i kompjuterizacije, odnegovali smo prvu generaciju polaznika, koji su imali dovoljno radoznalosti da se zainteresuju, dovoljno snage da prebrode mukotrpnosti i težinu pojedinih tehnika, večitu obojenost ruku i noktiju, i da dožive stvaralačko ushićenje pri podizanju papira po završenom otiskivanju na ručnoj presi.




Prvu generaciju posvećenih polaznika škole "Orfelin" čine:

Gordana Kostić (1969), magistar istorije umetnosti;

Sanja Vukosavljević (1985), diplomirani modni dizajner;

Stefan Jakopović (1994), učenik VIII razreda O.Š. „Skadarlija“;

Nada Jakovljević (1949), diplomirani geograf;

Zlatimir Čale (1946), inženjer telekomunikacija;

Radina Dadasović (1975), nastavnik likovne kulture;

Slavica Stanić (1954), profesor sociologije;

Vojislavka Šekularac (1947), profesor engleskog jezika;

Zoran Maravić (1971), inženjer elektrotehnike;

Ivan Sajić (1964), diplomirani fizičar;

Silvana Ručnov (1972), član ULUPUDSa, kaligraf




OTVARANjE IZLOŽBE GRAFIKA i dodela DIPLOMA Etnografskog muzeja – škole "Orfelin" prvoj generaciji grafičara-amatera, održaće se 6. aprila 2009. godine u Manakovoj kući, u 18 sati.

Od ukupno oko 480 odštampanih otisaka (tematski vezanih za etnografske motive zbirke Crnilović), biće izloženi najuspešniji, otisnuti u klasičnim grafičkim tehnikama: linorezu, linorezu u boji, linogravuri, bakropisu, suvoj igli, akvatinti, mekoj prevlaci i rezervažu.

Na samom otvaranju izložbe demonstriraćemo proces štampanja u tehnici linoreza, na temu "Uskršnje jaje". Grafičari-amateri, naši dragi "bivši" polaznici, aktivno će učestvovati u procesu stvaranja grafičkih listova, koje će pokloniti prisutnim novinarima i gostima.


 


Datum objavljivanja: 31.03.2009.