Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Opšta mesta tranzicije

U Omladinskom centru CK 13, Vojvode Bojovića, Novi Sad, u četvrtak, 23. oktobra održaće se projekcija video projekta "Opšta mesta tranzicije" Joanne Richardson. Posle projekcije uslediće razgovor sa teoretičarkom umetnosti.

 


Joanne Richradson će predstaviti kolaboracioni video projekat "Opšta  mesta tranzicije" i razgovarati o aspektima koji su proizašli iz ovog  projekta, fokusirajući se na revoluciju 1989. godine i post- komunističku "tranziciju" u Rumuniji, kao i na i razliku između  političke umetnosti i političkog stvaranja umetnosti. Biće prikazan  film "In Transit", a imaćemo mogućnost da pogledamo i delove  filma "Two or Three Things about Activism".


"Opšta mesta tranzicije" je kolaborativan video projekat D Media iz  Rumunije, Ak-Kraak iz Nemacke, bugarskog Interspace i K:SAK iz  Moldavije. Cilj projekta je pokretanje kritičkog dijaloga o oblicima  tranzicije i drugim alternativama, umesto da se s globalnim tržistem  prosto "ide u korak". Projekat je producirao do sada 8 videa na teme  koje uključuju remapiranja granica i identiteta, transformaciju  sredstava za proizvodnju i evoluciju aktivizma.


"In Transit" je tridesetominutni video dnevnik subjektivnih impresija sadašnjice i sećanja iz detinjstva. Dok putujemo Rumunijom u godini  njenog priključenja Evropskoj Uniji, narativ reflektuje na značenja  tranzicije, re-upisivanje istorije i odnosa između slika i  sećanja. "Dve ili tri stvari o aktivizmu" je "kontradokumetarac"  baziran na razlici koju je jednom davno uspostavio Godara između  političkog filma (filma o političkoj borbi) ili političkog snimanja filma. Dok 13 protagonista/kinja iz anarhističkih grupa i ekoloških aktivista/kinja do NGO-a, diskutuje o aktivizmu u Rumuniji i njegovom istorijskom kontekstu, snimateljka filma reflektuje svoje lične motivacije.


Razgovor sa autorkom će se fokusirati na estetike i politike,  startegije "kontradokumentaraca", kao i na Godarovu misao političkog  stvaranja umetnosti, koja predstavlja važnu implikaciju na  aktivističku umetnost. Snimati jedan film politički znači postaviti  pitanja o dominantnim formama produkcije zvuka i slike, ali i onim "opozicionim" formama. Danas je velika količina aktivističke  umetnosti postala propaganda u opozitu, predvodnik navijača  socijalnih pokreta koja izbegava samo-refleksiju. Video radovi u ovom  projektu pokušavaju da nađu različite forme ekspresije, gde se  umetnost i otpor susreću, forme koje preispituju automatizam koji je postao sastavni deo aktivizma.


Joanne Richardson živi i radi u Klužu u Rumuniji kao teoretičarka, umetnica i programska direktorka D Media. Ona je urednica Subsola,  webzina o aktivističkoj umetnosti, medijskoj teoriji, i autorka dve  knjige o digitalnoj kulturi. Pisala je eseje o radikalnoj levici, eksperimentalnom filmu, video aktivizmu, taktičkim medijima, slobodnom softveru, mitu autora i copyleftu. Njeni video radovi reflektuju rastući interes o globalizaciji, nacionalizmu i  postkomunizmu, i manifestuju kritičku perspektivu kroz status dokumenta, istorije i memorije.


Commonplaces project: http://www.dmedia.ro/index-e.htm

Memoirs of a video activist:

http://translate.eipcp.net/transversal/0307

Est-ethics of counter-documentary:

http://www.artmargins.com/content/feature/richardson.html

Bio and links to other texts:

http://subsol.c3.hu/subsol_2/contributors0/richardsonbio.html


Gostovanje Joanne Richardson u Novom Sadu: Centar za nove medije_kuda.org (www.kuda.org)


Prezentacija Joanne Richardson se održava 24.oktobra u petak u 20h, u  KONTEKST galeriji, Beograd

Gostovanje Joanne Richardson u Beogradu je realizovano u saradnji sa Biroom za kulturu i komunikaciju.


 


Datum objavljivanja: 20.10.2008.