Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Operite svoj prljavi novac mojom umetnošću

Od četvrtka 23. aprila nadalje, u holu Rex-a biće predstavljena dokumentacija o radu "Wash Your Dirty Money With My Art" Janoša Šugara, umetnika iz Budimpešte.

 


Reakcije na rad, grafit, dovele su do sudskog procesa koji je otvorio brojna pitanja o uslovima umetničke produkcije, slobodi izraza i profesionalnoj solidarnosti na budimpeštanskoj i internacionalnoj umetničkoj sceni. U leto 2008. Janoš Šugar je izložio recenicu, "Operite svoj prljavi novac mojom umetnošću" u Kunsthali u Budimpesti, kao deo izložbe naslovljene "Sta se desava?" (What's up?). Istovremeno sa predstavljanjem u ovom bezbednom okruženju, on je izložio istu rečenicu na trotoaru ispred jedne i na zidu druge privatne art-institucije u Budimpešti. Neposredno nakon toga, jedna od ovih institucija tužila je Šugara za oštećenje svojine. Nakon Šugarove izložbe u Kunsthali bilo je lako identifikovati ga kao datog umetnika i uskoro je Šugar pozvan u policiju i protiv njega je podneta tužba. Šugar je priznao da je sprejom napisao rečenice i dodao da ih smatra nastavkom rada koji je izložio u Kunsthali. Međutim, Šugarov postupak nije prihvaćen kao umetnost od strane zvaničnika i klasifikovan je kao vandalizam. Šteta je procenjena na 5000 eura, sto je neočekivano visoka suma sa obzirom na relativno malu površinu koja je pokrivena tekstom (40x60cm). Šugar je odbio da plati tako visoku sumu i napravljena je druga procena, na račun umetnika, koji je odbio da plati i tako procenjenu sumu. Šugar stoji na stanovištu da mu je suđeno za umetnički akt, dok vlasnik art-institucije odbija da to prihvati kao umetnost i zahteva naknadu štete. Suđenje Šugaru je u toku a trenutno se radi nova procena štete.




Intervju sa Janošom Šugarom:

http://www.artmargins.com/index.php?option=com_content&view=article&id=180:wash-your-dirty-money-with-my-art-freedom-of-speech-or-newcensorship&catid=115:interviews&Itemid=94




U ponedeljak 27. aprila, u okviru programa Malo verovatna misija a u saradnji sa KUDA.org, u Crnoj Kući u Novom Sadu će biti održan razgovor o ovom radu sa autorom - Janošem Šugarem, umetnikom iz Budimpešte. Za tu priliku Rex organizuje besplatan prevoz do Novog Sada i nazad. Svi koji žele da prisustvuju ovom događaju, mogu se javiti na telefonom 011 3284 534.


 


 


Datum objavljivanja: 23.04.2009.