Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

One

Đura Pavkov otvara 15. septembra, samostalnu izložbu slika, pod nazivom "One", u MP_art cafe galeriji u Novom Sadu, Zmaj Jovina 21 (pasaž, prvi sprat). Izložba se može pogledati do 5. septembra.

 


"Serija slika ONE velikog formata nastala je kao poslednji ciklus interesovanja umetnika za estetiku-erotiku forme nagog ženskog tela, toliko puta prikazivanog kroz istoriju umetniosti. Kod Pavkova telo žene nastaje/nestaje gradjenjem i slivanjem nanosa akrilne boje, gotovo monohromatsko i čini sklad između senki, svetlog i tamnog, apstraktnog ambijenta u kome se nalazi. Žena i njeno telo su u ovim monumentalnim slikama samo nagoveštaj iskazan jasnim, grubim, a opet na momente minucioznim potezima širokih četki i nanosa boje. U ovim slikama telo žene je kao san koji se tek treba rastumačiti, na izgled poznat a u stvari najveća slikarova nepoznanica..."


Djura Pavkov rođen je u Vršcu, Akademiju likovnih umetnosti završio je u Sarajevu u klasi Radoslava Tadića. Bavi se ilustracijom, karikaturom, slikarstvom. Imao je veći broj samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nagrade za karikaturu. Bio je tehnički direktor Bijenala mladih u Vršcu 1998. Godine.


 


Datum objavljivanja: 12.08.2008.